Понякога простата аритметика дава много интересни резултати. Докато някои учени

...
Понякога простата аритметика дава много интересни резултати. Докато някои учени
Коментари Харесай

Нещо ново: само на седем планети има смисъл търсенето на следи от извънземни цивилизации

Понякога простата аритметика дава доста забавни резултати. Докато някои учени извеждат комплицирани хипотези и способи за калкулации, сътрудниците им от Япония употребяват съзнателно елементарен метод за идентифициране на екзопланети, които преди всичко би трябвало да бъдат тествани за съществуване на развъртян живот. Като пресяват деликатно повече от пет хиляди екзопланети, известни на астрономите, те идентифицираха седем евентуално обитаеми свята, един от които може да е нашата прародина.

Авторът на ново проучване, доктор Балаж Брадак от университета в Кобо, изхожда от една елементарна причина: има огромна възможност животът на Земята да е почнал вследствие на „ панспермия “. Това е преместване на живи организми от космоса. Възможно е това да е станало и по неестествен път, т.е. някоя по-напреднала цивилизация съзнателно да е изпратила „ спори на живота “ в нашата Слънчева система. В подобен случай къде би могла да се намира сходна цивилизация?

На първо място, следвайки множеството астробиолози, Брадак приема, че планетата-майка би трябвало да е била най-малко отчасти покрита с вода. От това могат да се създадат заключения за размера и температурата. Вторият основен аршин е, че екзопланетата би трябвало да се намира в обитаемата зона на своята звездна система. Това доста понижава броя на претендентите.

С цел опростяване създателят е оставил единствено планетите от земен вид, които дават отговор на тези условия. И е отхвърлил планетите, малко по-големи от Земята, само че по-малки от ледените колоси. Не може обаче да се пренебрегне и различен фактор – възрастта. От образуването на Земята досега, в който можем да изпращаме спътници в космоса, са минали 4,6 милиарда години. Този и други причини накараха Брадак да удвои това число, написа Universe Today. В резултат на това възрастта на кандидат-екзопланетата е 9,2 милиарда години.

Освен това той допуска, че планетарната система на непознатата звезда се е формирала за интервал, сходен на този на нашата система. Разстоянието до тази звезда е нищожно в мащаба на милиардите години, по тази причина Брадак не е присъединил времето на полета в изчисленията си.

След всичко това ученият се обръща към архива на НАСА за екзопланети, в който сега има 5 271 обекта. Само седем от тях дават отговор на критериите на Брадак. И от една от тях някоя високоразвита цивилизация може да е изпратила семената на живота на Земята.

Една от седемте планети е Кеплер-452 b, която обикаля към звезда, сходна на нашата, и се намира на 1400 светлинни години от нас. Тя към този момент е привлякла вниманието на астрономите с съществуването на атмосфера. Но да се дефинира нейният състав сегашните технологии не разрешават. Учените ще би трябвало да изчакат появяването на по-мощни телескопи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР