Понякога наричат донският сфинкс котка от друга планета. Тя наистина

...
Понякога наричат донският сфинкс котка от друга планета. Тя наистина
Коментари Харесай

Хранене на донски сфинкс

Понякога назовават донският сфинкс котка от друга планета. Тя в действителност заслужава това определение поради забавната си осанка. Обаче в случай че се спрем по-подробно на храненето на тази особена котка, ще забележим, че и в този смисъл също е неповторима и това, което знаем за котките не се отнася в огромна степен за нея.

На първи място донският сфинкс се нуждае от повече храна, спрямо писаните с четина. Причината е, че котката без четина има по-висока температура на тялото и по-ускорена обмяна на веществата. Тези обстоятелства постановат по-обилно хранене, с цел да се поддържат виталните процеси на тялото.

По предписание донският сфинкс се храни 3 или 4 пъти дневно. Хранителната диета може да бъде определена по сходство на други котки сред натурална и консервирана.

Ако ще се храни с домашно приготвена храна за котки обаче, би трябвало да се съблюдава правилото, че 70 % от храната му би трябвало да бъде формирана от белтъчини. Подходящите меса са пилешко, телешко и говеждо. Свинското не се предлага в никакъв вид за храна на донския сфинкс. Трябва да се обезпечат и всички нужни витамини и минерали като спомагателна съставна част.

По-лесният вид е донският сфинкс да се храни с консервирана храна под форма на гранули и консерви. В нея има всички нужни хранителни субстанции. Задължително обаче храната би трябвало да бъде първокачествена.

Друга забавна детайлност е, че тази порода обича кулинарните опити. С изненада стопанинът на тази писана може да види своя домакински питомец да яде недопечен картоф, домат, кисело зеле, парче любеница или киви, макаронени произведения или царевица. Трябва обаче да се знае, че тези храни провокират стомашни проблеми при породата.

Плодовете и зеленчуците, които се понасят добре от стомахчето на донският сфинкс са марковите, грахът, зеленият боб, както и някои плодове.

 Донски сфинкс Снимка: artbot/pixabay.com

Добра концепция за нашарване на менюто на любопитната в кулинарно отношение порода са млечните артикули - нискомаслената извара, киселото мляко, както и сварените жълтъци.

Храната, която е нездравословна и не трябва в никакъв случай да се дава на донския сфинкс, са пикантните, пържени, солени храни, шоколадът, алкохолът, както и саламите с подправки. Прекалено студената или гореща храна също би трябвало да се заобикаля.

Котката би трябвало да има непрестанен достъп до чиста и прясна вода.

Вижте и други породи котки без четина.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР