Понижаването на рейтинга на Fitch за САЩ няма да разклати долара. Ето защо

...
На 1 август агенцията за кредитен рейтинг Fitch понижи Съединените щати
Коментари Харесай

На 1 август агенцията за кредитен рейтинг Fitch понижи Съединените щати от най-високия им троен рейтинг AAA до AA+. Две от трите водещи рейтингови агенции сега оценяват САЩ на второто си най-високо ниво – преди това Standard and Poor’s понижи рейтинга на САЩ до AA+ през 2011 г., оставяйки само Moody’s със САЩ с най-висок рейтинг.

Въпреки това въздействието върху пазара е минимално. Нямаше значително движение в цената и доходността на държавните облигации на САЩ, референтният механизъм за заемане, нито в стойността на щатския долар спрямо други валути – дори след като Министерството на финансите на САЩ обяви на следващия ден, че ще увеличи заема със 7 милиарда долара през следващото тримесечие и да добави още 6 милиарда долара в своите дългови търгове през следващия месец.

Реалността е, че има голямо търсене на американски дълг, който играе жизненоважна роля не само във финансовата система на САЩ, но и в целия свят.

Помислете за двете най-големи икономики под САЩ: Китай и Япония. Единият е съперник, другият съюзник. И все пак и двете са най-големите купувачи в света на US Treasuries, които служат не само като източник на щатски долари за глобалните резерви, но също така са преобладаващият инструмент, с който се финансира международната търговия.

Съкровищните облигации на САЩ представляват приблизително половината от трансграничните заеми и споразуменията за търговско финансиране в световен мащаб. Това предоставя на САЩ това, което бившият френски президент Валери Жискар д’Естен нарече своята „прекомерна привилегия“.

Привилегията дава на САЩ не само значителни икономически ползи, но и политически. Това е причината американските санкции да са толкова силни и да имат такъв извънтериториален обхват. Компаниите и държавите, които се нуждаят от долари, не могат да рискуват да се сблъскат с тях.

Това също така означава, че основният лихвен процент на Федералния резерв на САЩ има определящо въздействие върху лихвените проценти в световен мащаб; когато Фед повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията, други страни следват примера или рискуват да видят собствените си валути обезценени спрямо долара, тъй като капиталът може да търси по-висока относителна възвръщаемост в САЩ в такива периоди. Точно това се случи през 2022 г., когато щатският долар многократно достигна 20-годишни върхове въпреки че САЩ едновременно регистрираха най-високите си нива на инфлация през този период.

Тази привилегия също така се отнася до способността на САЩ да емитират дълг с много по-малък риск от други страни. Те се нуждаят от долари и само САЩ могат да ги издават.

Разбира се, има и силен апетит към държавните дългове на други страни. Съотношението на държавния дълг към БВП на Япония например е около 221 процента, далеч над 115 процента в САЩ. Дори Италия отчита по-високо съотношение от Вашингтон, въпреки рейтинга си BBB от Fitch – въпреки че също се възползва от рейтинга AAA на Европейския съюз от трите агенции, само по себе си мистерия предвид липсата на окончателни критерии за спасяване на членовете на еврозоната.

Наистина търсенето на малкото ценни книжа, емитирани с подкрепата на ЕС, е много по-ниско от това за тези, емитирани с подкрепата на САЩ.

Следователно действието на Fitch изглежда изненадващо. Известният икономист Мохамед Ел-Ериан отбеляза същото, питайки: „Защо сега... когато погледнете причината, се почесвате по главата относно времето?“

Fitch посочва основната си причина като „влошаване на стандартите на управление през последните 20 години, включително по фискални и дългови въпроси, независимо от двупартийното споразумение от юни за спиране на дълговия лимит до януари 2025 г.“.

Този въпрос е добре разбран. Противопоставянето на тавана на дълга се движи от пристрастност; Демократите редовно подкрепят тавана – или дори подкрепят премахването му. САЩ са една от само двете държави с такова ограничение, заедно с Дания, и администрацията на Байдън открито постави под въпрос дали това е конституционно. Републиканците също го правят, поне когато има републиканец в Белия дом. Именно когато САЩ страдат от разделено правителство, въпросът става толкова разгорещен и подобно противопоставяне през 2011 г. накара S&P първо да понижи рейтинга на САЩ тогава.

По това време този ход породи опасения относно въздействието върху финансовите пазари, по-специално относно банковите и пенсионните мандати за закупуване на ценни книжа с рейтинг AAA и подобен език във финансовите споразумения, използвани за управление на риска. Въпреки това, тези опасения бързо бяха разкрити като преувеличени и мандатите бяха бързо коригирани където имаше потенциални опасения.

Този път с право изглежда, че има много по-малко притеснение. Fitch също отбеляза, че таванът на рейтинга на САЩ ще остане AAA, което означава, че корпорациите с най-висок рейтинг като Apple не трябва да се притесняват, че техните рейтинги ще бъдат засегнати, нито подкрепяните от САЩ институции като различните банки за развитие, които са в основата на нейното водещо роля в международния икономически ред.

Въпреки това има хора, които твърдят, че действията на Fitch рискуват да накарат инвеститорите да третират по различен начин американския дълг или да ускорят търсенето на друг резервен актив. Реалността обаче е, че на хоризонта не се появява истинска алтернатива.

Говори се за групировката Бразилия-Русия-Индия-Китай-Южна Африка (БРИКС), която обмисля търговска валута на предстоящата си среща на върха в Йоханесбург. Руският президент Владимир Путин изложи идеята на срещата на върха на БРИКС миналата година и продължи да се противопоставя на господството на долара. Но блокът тихо премълча новината, че преговорите за нова валута няма да бъдат на дневен ред, ден след като домакинът Южна Африка обяви, че Путин няма да присъства в момент, когато е изправен пред заповед за арест от Международния наказателен съд във връзка с войната в Украйна.

Самият Fitch наскоро декларира, че щатският долар изглежда ще остане „превъзходната глобална валута“ до 2050 г. Глобалното търсене на долари и държавни облигации ще покрие повече от емитирането на дълг на САЩ.

Професор Даниел Макдауъл, автор на задължителната книга за рисковете за системата на щатския долар, Bucking the Buck: US Financial Sanctions and the International Backlash Against the Dollar, отбелязва, че „всичко, което Fitch споменава в техния рейтинг, е стара новина. Инвеститорите могат да решат сами относно дълга на САЩ и пазарите постоянно казват, че това е най-безопасният наличен вариант.

За да бъдем честни, обяснението на Fitch за понижаването на рейтинга правилно се фокусира върху политическата среда в САЩ, а не върху ролята на долара в международния икономически ред или вътрешната икономика на САЩ. Но точно поради ролята му в този международен икономически ред, е време да изоставим шиболетите относно дълга на САЩ, включително идеята, че суверенният кредитен рейтинг има значение или че дългът на САЩ рискува да стане неустойчив, като го сравняваме с баланса на домакинството.

В края на краищата, лихвеният процент на Федералния резерв често се нарича „безрисков“ поради способността на правителството на САЩ да печата повече долари, ако е необходимо, за да изпълни ангажиментите си.

Отдавна е време САЩ да признаят, че емитирането на дълг е златната гъска на Вашингтон. Пазарът показва, че златните яйца, които снася, все още са много търсени.

Републиканците обвиниха администрацията на Байдън за понижаването на рейтинга, но ако искат да възстановят рейтинга AAA, пътят към това е много прост: премахване на тавана на дълга веднъж завинаги.

Възгледите, изразени в тази статия, са собствени на автора и не отразяват непременно редакционната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР