Понеже освен драми, хората са ни избрали тук да вършим

...
Понеже освен драми, хората са ни избрали тук да вършим
Коментари Харесай

ДБ искат КЗК да лови мишки, обявиха конкретни предложения за сваляне на цените на горивата

Понеже с изключение на драми, хората са ни избрали тук да вършим съответна работа, ние от " " се опитваме поредно да работим по тематики, свързани с енергетиката. Имаме няколко начинания в тази посока. Смятаме, че въпреки всичко би трябвало да остане място в публичния фокус за съответни неща, които да освободят България от енергийната ѝ зависимост, да овладеят цените на енергоносителите и да се оправим с някои от най-системните модели на корупция в България. Това сподели на брифинг в Народното събрание ръководителят на ПГ на Демократична България Христо Иванов  Христо Иванов Роден е на 13 септември 1974 година в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, съобщи кореспондент на.

По отношение на цените на горивата през днешния ден (на конференцията на ГЕРБ - бел. ред.) слушахме констатации и разбори, само че нито едно решение, нито едно съответно предложение, нито една смислена мярка. Ние от " " вършим четири съответни неща, сподели депутатът от Демократична България и ръководител на Комисията по икономическа политика и нововъведения Мартин Димитров  Мартин Димитров Мартин Димитров е български политик, ръководител на Съюз на демократичните сили от декември 2008 година, съпредседател на ПГ на.

Първото – имаме законопроект за повече конкуренция при данъчно-акцизните хранилища. Второто – желаеме комисия за " Лукойл ", която предложихме, само че опозицията попречи да стане като уголемение на съществуващата комисия за газа. Трето – желаеме промяна на представителя на " Лукойл " в страната и имаме обещанието на министъра на енергетиката това да се случи през юли. Независимо от обстановката, чакаме резултата. И четвърто – желаеме промяната на Комисията за защита на конкуренцията. Това е единственият орган, който може да проверява изкривяванията на пазара, съобщи Димитров.

Цените на горивата няма да станат по-ниски с констатации, с празни приказки и с общи разбори, каквито видяхме през днешния ден. Ние предлагаме всеки складодържател да заявява пред митниците до 19 часа всеки ден свободните пазарни потенциали. На идващия ден митниците да афишират на своята уеб страница всички свободни потенциали във връзка с горивата. Това ще сътвори бистрота, конкуренция, ще докара до по-добър достъп. След изчитане на всички материали на всички досегашни КЗК-та сходна рекомендация беше открита от наша страна в отчет отпреди години. Дори някой се е сетил, че такова решение би трябвало да бъде открито. В момента има условие складодържателите да афишират свободните потенциали, само че няма пояснение по кое време да го вършат. Всеки го прави, когато реши. Няма изясненост, няма регулярност, няма регламентираност. И второ – едни го афишират на своите уеб страници, други са дали телефони, трети нищо не са създали. По-ниски цени ще има с повече конкуренция. Това е съответен законопроект, за който събрахме подписи на разнообразни народни представители, тъй че общият брой на евентуално подкрепящите депутати да бъде над 120. Призоваваме той да бъде признат в къси периоди, уточни Мартин Димитров  Мартин Димитров Мартин Димитров е български политик, ръководител на Съюз на демократичните сили от декември 2008 година, съпредседател на ПГ на.

От доста години анализите ни за какво има високи цени в бранша с горивата за крайни консуматори стига до складовете, а освен, че има рафинерия и тя разполага с монополна позиция. Недостъпността на складовите наличия до съперници, които биха могли да употребяват тези складови наличия за натискане на цените надолу в съревнование с другите предлагащи, разяснява депутатът от Демократична България и член на Комисията по бюджет и финанси Георги Ганев.

Явно казусът е неналичието на конкурентен напън, а органът, който дава отговор за следствие на въпроса за какво няма подобен конкурентен напън е Комисията за защита на конкуренцията. Но, както знаем, за последните две години тя е направила една-единствена инспекция на място. Единственият метод тя да улови някакви нелоялни и увреждащи пазара практики е, в случай че извършващите ги дойдат да си признаят. А работата на комисията е " да лови мишки ", не е работа на Народното събрание да ги лови. Затова ние слагаме остро въпроса с мандата на Комисия за защита на конкуренцията и с избирането в нея на хора, които " ще ловят мишки ", а няма да седят и да се почесват, когато става въпрос за явни деформации в пазара, сподели още Ганев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР