Поне за момента Илон Мъск работи в Tesla без пари.

...
Поне за момента Илон Мъск работи в Tesla без пари.
Коментари Харесай

Илон Мъск работи без заплата в Tesla. Защо?

Поне за момента Илон Мъск работи в Tesla без пари. Разбира се, зависи от гледната точка. Той към момента печели зашеметяващи суми с помощта на компанията за електрически автомобили, само че не по метода, по който служащите във компанията вършат парите си. Главният изпълнителен шеф не е получавал никаква заплата в брой от 2019 година, когато взе скромните 23 760 $, което обаче бе условие според закона за минималната заплата в Калифорния.

Той стана един от най-богатите хора на планетата посредством доходоносни пакети от варианти за акции, които му дадоха правото да купи стотици милиони бумаги за дребна част от пазарната им цена, когато капитализацията на компанията доближаваше разнообразни финансови и пазарни цели.

Пакетът от варианти, които му бяха предоставени през 2012 година, изтече предходната година, откакто той получи 9 от 10 блока евентуални варианти. И предишния месец компанията разкри, че Мъск е получил последния оставащ пакет от варианти, предоставени в границите на още по-доходоносен пакет за възнаграждение за 2018 година

Така че към този момент Мъск няма да прибавя акции към портфолиото си, без значение какъв брой добре се оправя Tesla.

Разбира се, никой не би трябвало да спонсорира страница в GoFundMe, с цел да му помогне да си заплати сметките. В края на краищата той е вторият най-богат човек на планетата, съгласно оценка в действително време на Forbes, след Бернар Арно, началник на империята на първокласните марки LVMH. Мъск има чиста стойност на благосъстоянието си от към 198 милиарда $, задоволително пари, с цел да надплати още един път за Twitter, в случай че желае.

И колкото по-добре се оправя Tesla под негово управление, толкоз повече коства той. Мъск има 412 милиона акции на компанията и варианти за закупуване на още 304 милиона на преференциална цена от 23.34 $ за брой. Акциите на Tesla затвориха в петък при 208.31 $ за брой.

Стойността на тези акции и варианти, поправена по отношение на цената на практикуване на вариантите, е 142 милиарда $, въз основа на затварянето в петък. И откакто цената на тези акции падна с 65% през предходната година, от началото на тази година те се възвръщат добре – покачиха се с 69% до момента през 2023 година – задоволително, с цел да прибавят 61 милиарда $ към чистото положение на Мъск.

Все отново някои считат, че Бордът на шефовете на Tesla може скоро да разгласи нов пакет от заплати за Мъск.

Бих очаквал безусловно колосален пакет за Мъск “, сподели Даниел Айвс, механически анализатор в Wedbush Securities. „ Мисля, че Мъск е кръвта на Tesla. Той е основна част от наградата в акциите. “

Айвс сподели, че нов пакет от заплати за Мъск ще увери вложителите, че той има намерение да остане отпред на Tesla в дълготраен проект и няма да се изкуши да реалокира фокуса си върху Twitter или SpaceX, или Neuralink, или Boring Company, или някоя от другите му компании или ползи.

Бордът би трябвало да изпрати сигнал; Уолстрийт би трябвало да се успокои, че Мъск ще остане основен изпълнителен шеф на Tesla през по-голямата част от идващото десетилетие “, сподели Айвс.

Някои възразиха против заплащането на бонусите на Мъск. Някои акционери на Tesla оспориха договорката от 2018 година в съда в Делауеър, макар че беше утвърдена с голямо болшинство от акционерите по това време. Съдията, който гледа делото предходната година, към момента не се е произнесъл.

Tesla организира ден на вложителите на 1 март и скоро ще пусне пълномощното си изказване пред акционерите, обявявайки проектите си за годишна среща. Бордът на Tesla може да разгласи проектите си за нов компенсационен пакет на някое от тези събития – в случай че подобен пакет се приготвя.

За финален път Мъск беше запитан за опцията за нов дълготраен пакет за възнаграждение в поканата към вложителите в Tesla през април 2022 година и го отхвърли с коментара: „ В момента не се водят полемики за спомагателна отплата за мен. “

Някои вложители се тормозят, че Tesla ще загуби Мъск. На миналогодишното Годишно заседание на акционерите един от тях повдигна въпроса за наследяването, което накара Мъск да каже: „ Възнамерявам да остана с Tesla толкоз дълго, колкото мога да бъда потребен. “

Имаме доста надарен тим тук. Така че мисля, че Tesla ще продължи да се оправя доста добре, даже в случай че бъда похитен от извънземни или се върна на родната си планета “, сподели той, преди да добави: „ Така че няма да си потеглям, единствено с цел да е ясно “.

В делото във федералния съд през ноември предходната година членът на Борда на шефовете Джеймс Мърдок свидетелства, че Мъск се е спрял на разположение за негов правоприемник, само че не разкри самоличността на този човек.

И не всички свръхбогати считат, че би трябвало да натрупат спомагателни акции и варианти, с цел да продължат да вземат участие в развиването на своите компании.

Джеф Безос от Amazon и Марк Зукърбърг от Фейсбук, да вземем за пример, взеха огромни дялове в фирмите си като създатели, само че нито един от тях не получи дотации за акции или варианти, защото тези компании имаха първоначални обществени предлагания надлежно през 1997 година и 2012 година

И сходно на Мъск, те не са спечелили доста от заплата. Безос печелеше 81 000 $ годишна заплата, до момента в който беше основен изпълнителен шеф, а Зукърбърг получаваше заплата от 1 $ на година през по-голямата част от последното десетилетие.

Безос се отхвърли от поста основен изпълнителен шеф в Amazon през юли 2021 година, на 57-годишна възраст, и остава изпълнителен ръководител на компанията. Но с чиста стойност на активите си, оценена на към 213 милиарда $ по това време, не е ясно дали някакъв пакет от заплати би го задържал на работа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР