Поне веднъж в живота си всеки един човек е преминал

...
Поне веднъж в живота си всеки един човек е преминал
Коментари Харесай

Болки в кръста – кога болката се превръща в хронична?

Поне един път в живота си всеки един човек е минал през епизод на лумбална болежка или по-често наричана болежка в региона на кръста. Според статистически изследвания разпространяването на лумбоишиалгията доближава до 40-80% от популацията, а годишната заболяемост е почти 5%.

При 10-20% от пациентите в трудоспособна възраст острата болежка се трансформира в хронична. Изчислено цената на лекуването е до 3 пъти по-скъпа от разноските за лекуване на пациенти с онкологични болести.

Приблизително при 18% от пациентите е налице композиция от хронична болежка в гърба, на фона на главоболие и болки в гърдите.

Болките в кръста и болките по хода на седалищния нерв, както и тяхното съчетание, съставляват едни от най-честите признаци на болести на периферната нервна система.

Над 4% от всички заболели, потърсили здравна помощ, са с болки в кръста, а над 50% от леглата в стационарите на неврологичните отделения са заети с заболели с лумбо-ишиалгичен синдром.

Страданието е социалнозначимо, защото 80% от работещите се сблъскват с него минимум веднъж в трудоспособната си възраст. Като остри епизоди се приема болежка в региона, която отшумява в границите на до 6 седмици. Като подостът – епизод отшумяващ в границите на сред 6 седмици и три месеца.

В 10-15% от болните положението не затихва и те развиват хронична форма (при дълготрайност на признаците над 3 месеца) на лумбосакралния синдром.

Основно значение за възходящия брой лица, наранени от болки в кръста има насилствената седяща поза. Специалистите предлагат на всеки 40-50 минути да правим някакво оживление. Пиенето на незадоволително количество вода също има отношение. Водата има роля към опазване флексибилността (гъвкавостта) в гръбнака. Редовните извършения разрешават добра трофика на структурите на гръбнака.

Важно е да се има поради, че прешлените получават вода и хранителни субстанции посредством синовиалната течност, а тя се отделя в задоволително количество и разрешава „ смазване “ на междупрешленните стави главно при оживление и извършения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР