Поне седем души са убити при предполагаемо терористично нападение в

...
Поне седем души са убити при предполагаемо терористично нападение в
Коментари Харесай

Поне 7 души са убити в нападение срещу синагога в Йерусалим

Поне седем души са убити при хипотетично терористично нахлуване в Ерусалим и други 10 са ранени, заяви израелската полиция. Някои израелски медии приказват за най-малко осем жертви.

Нападателят е убит от силите за сигурност, до момента в който се е опитвал да избяга с автомобил. Според израелския " Канал 13 " причинителят е разпознат като Фади Айяш от Шуафат, най-вече палестински регион на Източен Ерусалим, и е прочут на израелската полиция с връзките с ислямисткото придвижване " Хамас ".

Инцидентът е станал в предградието Неве Яаков в Източен Ерусалим, като стрелбата е открита пред локалната синагога, до момента в който хората са я напускали след петъчна работа за началото на Шабат.Сред ранените с заплаха за живота е 70-годишна жена.

Според израелски медии след новината за нападението в Дженин и други обитаеми най-вече с араби градове в страната е имало фойерверки и тържества.

Междувременно представител на терористичната формация " Ислямски джихад " - с която Израел бе в спор предишното лято и която обстрелваше с ракети в Газа - благослови " интервенцията в Ал Кудс (Ерусалим - бел. ред.) " и изясни, че тя била в отговор на нападението в Дженин.

След няколко дни в страната идва държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който прикани да се намали напрежението. Ескалацията е обвързвана с рейд на израелските сили в бежански лагер край Дженин, при което бяха убити най-малко 9 души - членове на " Ислямски джихад " и двама цивилни.

Подкрепяната от Иран " Ислямски джихад " отвърна с изстрелване на ракети от ивиата Газа против Израел, а израелската войска бомбардира със самолети. След петъчните молебствия от джамиите започнаха шествия измежду апели на организацията за джихад, оповестява " Ройтерс ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР