Поне една година е действала престъпната схема за фиктивна регистрация

...
Поне една година е действала престъпната схема за фиктивна регистрация
Коментари Харесай

`Прокуратурата подозира участие на служителка на консулството ни в Истанбул в схемата с визи за мигранти

Поне една година е работила незаконната скица за фиктивна регистрация на чужденци, претенденти за дълготрайно престояване в България. Това разгласи окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров. В рамките на следствието през вчерашния ден са арестувани началникът на група „ Миграция “ в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи – Разград Павел Маринов и още шестима души – измежду тях две преводачки от Шумен, застрахователи и юрист.

Предполага се, че основател на незаконната скица е служителка в българското консулство в Истанбул, която е с двойно поданство. С нея се свързвали хора от Турция, които не са имали право и опция да получат българско поданство или виза за дълготрайно престояване у нас

„ Сред тях има преводачи, застрахователи. В рамките на следствието е открито, че от време на време се появяват и юристи. Най-вероятно дамата, така наречен посредничка, която набира турски жители, с цел да се снабди с така наречен „ визи категория Д “, най-вероятно ще се окаже, че е чиновник на българското консулство в Истанбул “.

Жената намирала действителни административни адреси в Разград и Шумен, на които фиктивно се записали непознатите жители. Началникът на група „ Миграция “ не е правил инспекция за това дали на адресите в действителност живеят чужденци.

От схемата са се възползвали над 100 души. Сумите са варирали от 200-300 евро на човек до 2000-3000 евро, сподели още окръжният прокурор Тихомир Тодоров. По думите му има голям брой доказателство по какъв начин полицейският чиновник е получавал средствата.
„ Виза D е стъпка към приемане на българско поданство, чужденецът получава български документ за идентичност и има право да се откри за 90 дни на територията на Европейски Съюз. Така се открехва завесата към влизане у нас на хора от престъпния контингент, даже на терористи “, изясни Тихомир Тодоров.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР