Поне два пъти се е увеличило търсенето на дърва за

...
Поне два пъти се е увеличило търсенето на дърва за
Коментари Харесай

Търсенето на дърва за огрев е скочило над два пъти

Поне два пъти се е нараснало търсенето на дърва за огрев, след растежа на цените на газа, на електрическата енергия за бизнеса, на парното и на пелетите. Желаещите да купят дърва за огрев непосредствено от държавните предприятия са с 35-30 на 100 повече, изясни служебният зам.-министър на земеделието Валентин Чамбов.

Цената е увеличена спрямо предходната година, поради растежа на транспортните разноски и на тези за рандеман, изясни той. Държавните структури работят по ценоразпис, с минимална надценка. Там цената е от два до 4 пъти по-ниска спрямо дървесината предлагана от частни дърводобивни компании и прекупвачи. Заради огромното търсене предприятията работят и през уикенда.

В същото време на свободния пазар дървесината към този момент е близо два пъти по-скъпа по отношение на предходната година, като стигна цена от 200 лв. за пространствен метър. Преди година дървеният материал се търгуваше при цени от към 90-100 лв. за кубик.

Най-евтино излиза да се купят дърва „ на корен “. При този вид продажба хората сами отсичат маркирани дървета и провеждат превозването им до дома си. В този случай цената кубик е към 10-15 лв. за иглолистни дървета и двойно за дървесина от широколистни типове.

В централните хранилища на огромните градове цената на дървесината е сред 70 и 100 лв., само че и при този вид не е включен превоз. В случай че е включен цените се усилват до към 140 лв. за кубик. Най-скъпо излиза да си купите дърва от широколистни растения от частни прекупвачи, които дружно с превоза оферират дървесината на цени до 180-200 лв. за кубик.

Към края на юли превозените дърва за огрев единствено от държавните гори са общо над 1,5 млн. пространствени кубични метра (874 000 плътни куб. м). Това количество е по-голямо от същия интервал за последните три години, изяснява Чамбов. Зам.-министърът бе безапелационен, че има планувани дърва за огрев и няма да има дефицит през отоплителния сезон. Той напомни, че общините също имат опция и обвързване да доставят дървесина на обитаемоте места, още повече, че 158 общини в страната са притежатели на гори.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР