Поне 800 млн. лв. е изплатила държавната компания Автомагистрали на

...
Коментари Харесай

800 млн. лв са платени от "Автомагистрали" на частни фирми без ясни правила, установи Сметната палата

Поне 800 млн. лева е изплатила държавната компания " Автомагистрали " на частни компании за пътни прави, по които даже няма позволение за градеж. Значителна част от поръчките, които " Автомагистрали " е получила от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), са превъзложени и " изпълнителят по договорите е сменен ", което е безусловно в прорез със закона.

Това са единствено част от скандалните констатации, които демонстрира инспекцията на Сметната палата (СП) на държавната компания, която строи " Хемус ", пътя Видин - Ботевград и укрепва свлачища за над 4.5 милиарда лева На процедура одитният отчет удостоверява това, което - че " Автомагистрали " заобикаля Закона за публични поръчки и превъзлага по непрогледен работа за милиарди левове на " обичани " компании без съревнование, бистрота и отчетност.

С отчета на СП излиза наяве за всички, че страната сама нарушава законите си. Одиторите установяват, че събитията и пропуските " не дават убеденост, че " Автомагистрали " ЕАД разходва дейно, конкурентно и транспарантно обществените средства за осъществяването на предоставените му обилни по размер и трудност действия, за които не разполага с задоволителен личен потенциал. "

От отчета стават ясни няколко съответни цифри:

близо 345 млн. лева са платени на външни компании по отношение на контракта за рационализация на пътя Видин - Ботевград, където нито една права даже няма позволение за градеж 425 млн. лева са изплатени за секторите от " Хемус " след Велико Търново, където също няма позволение за градеж сумите, изплатени на някои компании, доближават общо 200-300 млн. лева по всичките им контракти задатъците по някои заплащания към частни компании (виж таблицата долу) са най-малко 40% , което е извънредно високо и няма аналог в други публични поръчки
Кой е получил най-вече пари
Основните получатели на държавни пари са същите, които и " К(вижте повече информация са самите тях в ). Тогава нито една от компаниите не пожела да разяснява информацията, получена през източник на вестника, а изпълнителният шеф на " Автомагистрали " отхвърли изявление поради течащата инспекция на Сметната палата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР