Поне 35 бели щъркела са станали жертва на токов удар

...
Поне 35 бели щъркела са станали жертва на токов удар
Коментари Харесай

Още мъртви щъркели са открити в добричкото село Стожер

Поне 35 бели щъркела са станали жертва на токов удар покрай добричкото село Стожер. Според експертите, птиците са починали по друго време, което демонстрира, че на това място те кацат постоянно за нощувка.

Щъркелите постоянно кацат на електропроводите край нивите в региона. Селото се явява точка от пътя им на юг към Африка.

Михаил Илиев от Българското сдружение за отбрана на птиците изясни, че рано тази заран е направил нов обход на региона и е открил още мъртви птици. Той е намерил телата на още 21 щъркела.

„ През Източна България минава миграционния път на птиците – „ Виа понтика “. По него минават стотици хиляди бели щъркели. Вечер кацат за нощувка, като избират най-често високи места в обработваеми земи и гори. Когато на тези места има линия от електропроводи, те кацат върху тях и умират от токов удар “, съобщи специалистът.

Снимка: btvnovinite.bg

Той посочи, че казусът може да се реши с слагането на изолатори към стълбовете. Илиев съобщи, че работят интензивно с енергоразпределителното сдружение за тази част на страната.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Щъркелът като разпери крила има огромна възможност да попадне напрегнат. Ние слагаме птицезащитни устройства по огромна част от стълбовете. Гледаме постоянно да изпреварим пътищата на миграция, работим добре с Регионална инспекция за опазване на околната среда, само че постоянно се случва щъркелите да трансформират пътищата си на миграция “, сподели шефът на по сигурност на труда в „ Енерго-Про “ Пламен Петров.

Предстои да се вземат ограничения против рисковия за птиците сектор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР