Поне 30 000 тона отпадъци годишно ще се преработват в

...
Поне 30 000 тона отпадъци годишно ще се преработват в
Коментари Харесай

Предстои сертифициране на биогоривото от анаеробната инсталация в Бургас

Поне 30 000 тона боклуци годишно ще се преработват в новата анаеробна апаратура за разделно събрани биоразградими боклуци в Бургас. Това ще понижи натовареността на депото за боклуци край регионалния център, а наред с това ще се обезпечи и опция за производството на метан и електрическа сила. Това разяснява кметът на община Бургас Димитър Николов, който откри новото оборудване, дружно с представители на партньорските общини по плана за построяването ѝ - Несебър и Поморие и управлението на Управляващия орган на Оперативна стратегия “Околна среда “, по която бе привлечено финансирането.



“Инсталацията разполага с едни от най-съвременните уреди и системи за осъществяването на процесите по преправка на отпадъците. Вследствие на този развой ще се получава компост и метан. От биогаза ще се създава електричество и топлинна сила. Изграждането ѝ стартира в неуместно време - посред коронавирус пандемията, последвана от финансова рецесия и внезапен скок на строителните материали. През този интервал трябваше да създадем всичко допустимо този план да бъде осъществен. Имаме качествено съоръжение, което не отстъпва на сходни съоръжения, които са построени в Германия. В момента започваме работа и към момента нямаме право да оперираме с получените биогорива. Предстои те да бъдат сертифицирани ", сподели Николов.

Анаеробната апаратура ще обслужва общините Бургас, Поморие и Несебър. Строителството ѝ стартира при започване на 2021 година и е осъществена по Проект " Изграждане на анаеробна апаратура за разделно събрани биоразградими боклуци на територията на район Бургас ".

“Община Бургас е един от бенефициентите с най-вече изпълнени планове, които са стабилно функциониращи. Оттук нататък за този план в Бургас следва стадия на резистентност на инвестицията в идващите 5 години. Изграждането на тази апаратура е една част от системата на община Бургас за ръководство на отпадъците, която е цялостна - с нови контейнери, нови машини и най-важното - основаване на схващане у жителите, че отпадъците следва да бъдат разделяни и в нашите домове, офиси, пазари и други. Това е стъпка, която дружно би трябвало да извървим “, сподели от своя страна Галина Симеонова, началник на Управляващия орган на Оперативна стратегия “Околна среда “.

Общият бюджет на плана за създаване на анаеробната апаратура е над 47 млн. лв.. Тя се намира на ул. " Крайезерна " наоколо до Индустриален и логистичен парк - Бургас. Снабдена е с най-модерните системи за осъществяването на процесите по преправка на боклуци разгласи по време на откриването Аглика Павлова, представител на фирмата-изпълнител " Балканика биогаз ".

" Това е значим ден за общините Бургас, Несебър и Поморие. Това е образец за сполучлива самодейност за " зелен преход ". Поздравявам всички, които участваха в реализирането на този план. България е една стъпка по-близо до интелигентна и модерна система за ръководство на отпадъците. Това ще способства за прехода към една по-зелена Европа. Тази инвестиция е образец за политиката за ръководство на отпадъците в Европейския съюз за понижаване на отпадъците, които отиват на депа. Идеята за генериране на електричество от биомаса в тази апаратура е същинско украшение на кръговата стопанска система ", уточни Агнес Монфре, началник на отдел " България, Хърватия и Словения " в Генерална дирекция " Регионална и градска политика " към Европейската комисия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР