Поне 200 софиянци се събраха на протест тази вечер пред

...
Поне 200 софиянци се събраха на протест тази вечер пред
Коментари Харесай

Протест срещу небостъргача Златен век изкара хората в Лозенец


Поне 200 софиянци се събраха на митинг довечера пред градежа на 120-метровата постройка "Златен век " против хотел "Маринела " в в кв. "Лозенец ". Те скандираха "Оставка ", само че не стана ясно към кого тъкмо беше адресиран апелът. На проявата пристигнаха и жители от "Младост ", от "Овча купел " и кв. "Стрелбище ", където също разногласия към градежи в зелени площи или в междублоковите пространства.

Някои от протестиращите желаеха постройката "Златен век ", която по план би трябвало да стигне до 30 етажа, да се събори до основи, други упорстваха височината й да се свие до позволените 26 м от Общия организационен проект на София за този регион. Трети пък бяха съгласни градежът просто да спре до тук – до 17-ия етаж.

 Строежът

Граждани от инициативния комитет "Лозенец ", който пръв разкри противоречивите строителни бумаги на постройката, припомниха, че първото позволение за градеж е издадено през 2007 година, когато кмет на София беше Бойко Борисов. Тогава, обаче, всичко е било законно, въпреки планът за 120-метровата постройка да е бил утвърден единствено дни преди да се одобри Общия организационен проект на София.

 Строежът
"Ситуацията е неуместна - срокът на разрешителното за градеж е изтекло, само че постройката продължава да се построява, към този момент 18-ия етаж ", повтори омбудсманът Мая Манолова някои от разкритията на инициативния комитет "Лозенец ". Тя разгласи, че е провела среща сред министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и жители "Имам единодушието на районния министър за среща, би трябвало да се посочи единствено датата ", изясни Манолова.

Сградата "Златен век " е план на строителната компания "Артекс ", която е продала на цени по-ниски от пазарните жилища на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и други. Покрай абсурда спорни изказвания дадоха основният проектант на София Здравко Здравков, който разгласи, че тя от ноември 2017 година се строи без настоящо позволение за градеж. В същото време от дирекцията за строителен надзор пък акцентираха, че постройката е законна, тъй като има строителни бумаги, само че дали всичко с нея е наред ще реши Върховният административен съд.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР