Най-малко 15 загинаха, след като автобус, превозващ предимно мигранти, катастрофира в Мексико

...
Поне 15 души бяха убити, когато претъпкан автобус, превозващ предимно
Коментари Харесай

Поне 15 души бяха убити, когато претъпкан автобус, превозващ предимно венецуелски мигранти и търсещи убежище, се сблъска с ремарке на магистрала в Мексико във вторник.

Катастрофата е най-новата трагедия, която се разиграва по магистралите в страната, където пътните условия могат да бъдат опасни и организираната престъпност може да има власт над определени маршрути.

Сблъсъкът във вторник стана на магистрала, свързваща щатите Пуебла и Оахака, маршрут, за който се знае, че се използва от трафиканти на мигранти. Най-малко 36 други са били ранени, според правителството на Пуебла.

Идентичността на убитите - и дали всички са от Венецуела - не беше ясна веднага след инцидента, въпреки че правителствени източници посочиха, че повечето от пътниците са от тази страна.

Губернаторът на Оахака Саломон Джара Круз каза, че е инструктирал властите да осигурят подкрепа на ранените.

„Изпращаме прегръдка и нашите съболезнования на семействата на починалите“, написа той в социалните медии.


Самоличността на шофьора на автобуса все още не е разкрита и не е известно веднага кой е организирал пътуването.

Пътните произшествия и небезопасният транспорт се превърнаха във водеща причина за смъртта на мигранти и търсещи убежище, опитващи се да пътуват от южната граница на Мексико до Съединените щати. Контрабандистите често използват опасни превозни средства, натъпкани до горе с пътници.

Смъртоносният сблъсък във вторник идва само седмици след като 18 души бяха убити на 3 август, когато автобус с мигранти падна в пропаст в северозападния щат Наярит.

През юли друг автобус — този път в Оахака — падна от стръмен път, убивайки 27 души. Още 18 души загинаха при катастрофа през април. А през февруари мигранти от Венецуела, Колумбия и Централна Америка участваха в автобусна катастрофа между Оахака и Пуебла, оставила най-малко 17 жертви.

Един от най-смъртоносните инциденти през последните години дойде през декември 2021 г., когато ремарке, превозващо 160 мигранти, се блъсна в пешеходен мост в южния щат Чиапас. При този сблъсък загинаха 56 души – предимно граждани на Гватемала.


Катастрофите са само една от многото опасности, пред които са изправени мигрантите и търсещите убежище, докато пътуват на север към границата между САЩ и Мексико, обичайна дестинация. Много от тях също трябва да се изправят пред опасни проходи в джунглата, престъпни банди и риска от продължително задържане.

В края на юли правителството на Панама съобщи, че от януари насам рекорден брой хора са прекосили пропастта Дариен, негостоприемен участък от джунгла, свързващ Централна и Южна Америка. Повече от 248 901 са пътували по маршрута, много от тях деца.

Повече от 100 000 бяха от Венецуела, която претърпя масово изселване на фона на хуманитарна криза и години на икономически сътресения. Пандемията от COVID-19, правителствените реформи и западните санкции срещу правителството на президента Николас Мадуро допринесоха за икономическото забавяне на страната.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР