Поне 13 на сто от делата по граждански или търговски

...
Поне 13 на сто от делата по граждански или търговски
Коментари Харесай

Проект цели поне 8 на сто от частните дела у нас да приключват със споразумение

Поне 13 на 100 от делата по цивилен или търговски разногласия да бъдат препращани на медиация и осем на 100 да завършват със съглашение - това планува план за въвеждане на начини за различно разрешаване на разногласия, сподели в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция членът на Висш съдебен съвет Даниела Марчева.

Тя уточни, че до края на година би трябвало да са подготвени законодателни промени, следват и правила за образования на посредници. В рамките на плана е планувано построяването на центрове по медиация във всичките 128 съдилища, в които към момента няма такива центрове. Всичко това би трябвало е готово до края на 2024 година, уточни Марчева.

Една част от тези разногласия са за наставнически права, облигационни каузи или такива за благосъстоятелност.

В момента 30 на 100 от делата, които стартират с медиация, приключват със съглашение, сподели Марчева.

Адвокатът и посредник Свилена Димитрова съобщи, че в редица общества 25-30 на 100 от делата се вземат решение с медиация и това може да се случи и в България.

Вярваме, че доста юристи ще възприемат медиацията, тъй като една конвенция е по-добра за страните от едно правосъдно решение, уточни Димитрова.

Председателят на Районния съд в София Александър Ангелов съобщи, че концепцията не е да се забавят процесите, а страните да седнат да поговорят и да видят дали не могат да се спогодят.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР