Поне 1,50 лева такса вече плащаме за теглене на пари

...
Поне 1,50 лева такса вече плащаме за теглене на пари
Коментари Харесай

1,50 лв. такса за теглене от банкомат

Поне 1,50 лв. такса към този момент плащаме за изтегляне на пари от банкомат на друга банка, като избраният дял от изтеглената от клиента сума е 0,2%. Това стана допустимо, откакто още четири банки от общо 21 у нас вкараха удържане на пари за преводи с карта. Това съобщи финансовият анализатор Десислава Николова пред 

По думите й процентът варира сред 0,1 и 0,16, а минималната такса е в размер на 0,30 лева за изтегляне на пари от банка, от която е издадена дебитната ни карта или не по-малко, в сравнение с клиентите са заплащали и преди смяната. Оказва се, че колкото по-високи суми се теглят от банкомат, толкоз по-висока ще получи банката.

Експерти считат, че няма съответен интервал, в който потребителите да могат да чакат повишаване на цените. Банковите ведомства не дават и съответна причина, заради която усилват своите цени.

Има нарастване при интервенциите, свързани с изтегляне и внасяне на суми по сметка, нарастване в месечните такси за поддръжка на разплащателна сметка - 2,50 на 4 лв. месечно за физически лица. Наблюдава се растеж и на таксите за потребление на дебитна карта.

Това са най-често променяните банкови такси

разясни тя в ефира на БНР, като добави, че банките нормално поправят цените си три или четири пъти годишно. Според нея сделка сред финансовите институции да подвигат таксите не съществува, защото увеличението на цените се случва в прекомерно дълъг времеви период. Тя обаче не изключва опцията и други банки да вкарат такса % в своята политика по образеца на четирите, обновили цените си през интервала септември 2021 година - февруари 2022 година Така да вземем за пример Българската национална банка и още няколко търговски такива са директни съперници на пазара и постоянно заимстват избран модел на работа едни от други.

По отношение на въвеждането на такса при разплащане в огромните търговски обекти Николова акцентира, че не би следвало да бъде въвеждана сходна, защото дебитната карта сама по себе си е предопределена за осъществяване на покупки. Към момента такава съществува, само че

тя се заплаща от търговеца към банката

Финансовият анализатор заключи, че нееднократно търговци са правили опити таксата за електронната трансакция да бъде трансферирана на клиента. Това обаче е неприемливо по Закона за електронните платежни системи и принадлежности.

Преди края на първата десетдневка на февруари данни на Българска народна банка демонстрираха, че общият брой на банкоматите в България понижава. Статистиката сочи спад сред 1 и 5 на 100 всяка година, като в интервала 2019-2020 година разликата е най-голяма.

Тази наклонност не е нова, общият брой банкомати постепенно понижава от пика им през 2016 година, когато те са били 5750. През последните две години обаче резултатът на пандемията ускорява процеса на унищожаване на така наречен АТМ машини, както и на банковите клонове в страната. Така през 2021 година е регистриран най-ниският брой банкомати на територията на България за последните 10 години.

От петте най-големи банки у нас през последните години

три записват годишен спад в броя на банкоматите и банкови клонове

Тъй като банкоматите са напълно поддържани от банките, чието име носят, това е огромна финансова отговорност за тях. И около ниската им приложимост през последните години наличието на АТМ устройства в България понижава, като на избрани места изчезва изцяло. На банките не им е преференциално да поддържат лични банкомати с невисок % на приложимост, на труднодостъпни места, без контрол и механически сертифицирани лица за поддръжка.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР