Понастоящем в медицинските кръгове е разгорещена дискусията за употребата и

...
Понастоящем в медицинските кръгове е разгорещена дискусията за употребата и
Коментари Харесай

Дефицитът на витамин D е виновен за тлъстинките по корема

Понастоящем в медицинските кръгове е разгорещена полемиката за използването и недостига на витамин D, изключително при градското население. Този витамин се създава от кожата ни при контакт със слънчевата светлина и играе безчет функции в човешкото тяло. През последните няколко месеца медицинските вести са цялостни с проучвания върху витамин D. Например скорошни изследвания са открили, че витамин D може да защищава от сърдечна непълнота, диабет и рак и че дефицитът му предизвиква косопад.

Дефицитът на витамин D обичайно е обвързван със здравето на костите, само че може да има също по този начин роля в появяването на инфекции на дихателните пътища и развиването на автоимунни болести. Повече от 40% от популацията на Съединени американски щати е с незадоволително количество на витамин D, а това е сериозен проблем. Някои създатели го назовават “игнорирана зараза ”, оценявайки, че над 1 милиард души по света имат несъответстващи равнища на значимия витамин, написа на уеб страницата medicalnewstoday.com.

Разбирането за дефицита

Тъй като смисъла на витамин D става все по-ясно, откривателите отделят повече време за схващане на това кои хора може да бъдат най-изложени на риска от непълнота и да разработят способи за предотвратяването му. Тъй като витаминът наподобява да играе роля в толкоз доста функционалности в човешкото тяло, може да окаже доста влияние върху здравето на хората като цяло.

Една група откриватели, които разследвали тази тематика, пристигнали от Медицински център на университета в Лайден, Холандия. Водени от Рахида Рафик, те неотдавна показали констатациите си на годишната среща на Европейската асоциация по ендокринология, извършена в Барселона, Испания. Връзката сред затлъстяването и по-ниските равнища на витамин D преди този момент била видяна и от други откриватели. Рафик и екипът задълбали малко повече в тематиката. За тази цел те взели данни от холандско изследване за епидемиологията на затлъстяването, извършено с хиляди мъже и дами на възраст 45-65 години.

Екипът се фокусирал върху равнището на общата мастна тъкан в тялото, върху коремната подкожна мастна тъкан, както и насъбрана към органите и чернодробните мазнини. По време на своя разбор те коригирали данните за редица евентуални объркващи променливи величини като банкет на алкохол, тютюнопушене, етническа принадлежност, равнище на обучение, хронични болести и равнища на физическа интензивност.

Връзката сред витамин D и коремните мазнини е разкрита

Учените разкрили, че при дамите тоталната и абдоминалната мастна тъкан са свързани с по-ниските равнища на витамин D, само че при коремната лой има най-голямо влияние. При мъжете обаче по-ниските равнища на витамин D са били доста свързани с натрупването на мазнини в черния дроб и на корема. И при двата пола множеството коремни мазнини планували по-ниски равнища на витамин D.

Рафик изяснява: “Силната връзка сред увеличаващите се количества коремна лой и по-ниските равнища на витамин D допуска, че хората с по-големи талии са изложени на по-висок риск от развиване на непълнота и би трябвало да ревизират равнищата на витамин D в кръвта си. ”

Следващата стъпка пред учените е да схванат за какво съществува тази връзка. Има ли дефицит на витамин D, който да предизвиква натрупването на мазнини в коремната област, или противоположното - тлъстинките на талията понижават равнищата на витамин D? Ще са нужни повече проучвания, с цел да се разграничи повода и резултатът от тази към този момент потвърдена връзка сред затлъстяването и дефицита на витамина. Следващото предизвикателство надлежно ще бъде създаването на метод за дейно справяне с този проблем.

Борис АЛЕКСАНДРОВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР