Понастоящем технологичните акции се радват на значителен ръст на стойността,

...
Понастоящем технологичните акции се радват на значителен ръст на стойността,
Коментари Харесай

Акциите на технологичните компании на път да обърнат бичите тенденции

Понастоящем софтуерните акции се радват на забележителен растеж на цената, който значително се дължи на впечатляващия доклад за приходите на Nvidia Corp., довел до рекордно високи стойности както на Nasdaq-100, по този начин и на софтуерния бранш на S&P 500 през миналата седмица.

Въпреки това, под повърхността на тези достижения на равнище показатели, индикациите сочат, че инерцията, движеща растежа на бранша през миналата година, отслабва.

По-специално, нерентабилните софтуерни компании стартират да бележат спад. Различни знаци за динамичност разкриват закъснение на темповете, с които софтуерните акции приблизително превъзхождат тези от S&P 500. Освен това делът на софтуерните акции, които се търгуват над средносрочните си междинни стойности, е намалял по отношение на последните върхове, макар че към момента остава над 50%.

Едновременно с това оценките на междинните софтуерни акции са се възстановили до равнища, следени за последно през ноември 2021 година, както твърди Джей Си О’Хара, основен пазарен експерт в Roth MKM.

Въпреки че софтуерните акции не престават да демонстрират възходяща наклонност, тяхното предимство в съпоставяне със междинната стойност на акциите от S&P 500 се забавя. Тази наклонност е явна при индикатора, измерващ по-доброто показване на междинните софтуерни акции по отношение на акциите от S&P 500 през последните 65 дни.

В исторически проект сходни промени са предвещавали интервали на едва показване на софтуерните акции, следени освен през 2022 година, само че и през 2020 година

Процентът на софтуерните акции, които се търгуват над своите пълзящи междинни стойности, понижава. Въпреки че софтуерният бранш на S&P 500 към момента се търгува много над междинната си междинна стойност, обособените софтуерни акции стартират да изостават.

Освен това вложителите заплащат забележителна награда за междинната софтуерна акция, както демонстрира 12-месечното съответствие цена/печалба, което неотдавна доближи 35 пъти, напомняйки равнищата, предшестващи пазарния връх в края на 2021 година

Търговците на варианти демонстрират нараснала лакомия, изключително явна преди доклада за приходите на Nvidia Corp. както се вижда от 10-дневното съответствие пут-кол, което твърдо навлиза в територията на алчността. Историческите модели обаче сочат, че търсенето на варианти е склонно да се върне към междинната стойност.

Дори нерентабилните софтуерни компании, които преди този момент се покачваха на фона на необятното пазарно рали, в този момент изпитват напън за намаляване от началото на 2024 година насам. Това събитие, наречено “ “, докара до забележителен спад на акциите на тези компании.

Макар че О’Хара не предвижда неотложно отдръпване от софтуерните акции, той отбелязва растеж на запитванията от клиенти, които търсят капиталови други възможности отвън софтуерния бранш. Той чака непретенциозно оттегляне, което може да докара до спад на бранша под 50-дневната пълзяща междинна стойност, което допуска евентуални ограничения за отбрана на вложителите от намаляване.

Въпреки неотдавнашните рекордни стойности на главните показатели, в това число Nasdaq-100, S&P 500 и Dow Jones Industrial Average, и трите се търгуваха на негативна територия в ранния следобяд в понеделник.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР