Понастоящем маските са нещо обичайно за полети и понякога стават

...
Понастоящем маските са нещо обичайно за полети и понякога стават
Коментари Харесай

Над 200 инцидента в самолети заради задължителното носене на маски

Понастоящем маските са нещо всекидневно за полети и от време на време стават мотив за неприятни борби по отношение на тяхното потребление. От началото на пандемията стюардесите и членовете на екипажи оповестяват на федералното държавно управление за над 200 случая , в които са били унизени или заплашвани поради политиките за потребление на маски по време на полет, оповестява БГНЕС. В един от случаите стюардеса оповестява, че четирима пасажери, които не са били с маски са я тормозили поради това, което те са нарекли „ елементарен проблем с маската “. Ситуацията станала толкоз напрегната, че самолетът трябвало да се върне към портата. При различен случай пасажер, който траял да смъква маската си, обърнал очи и споделил на стюардесата да пази тишина. После изкрещял: " Млъкни! "
Други стюардеси са се сблъсквали с нападателни прояви на непокорство. Стюардеса отбелязва, че пасажер отхвърля да сложи маската още веднъж след обслужване на питиета на борда, макар многочислените предизвестия. В последна сметка този човек споделил на екипажа: " Е, в случай че държа бутилката си с вода, не мога да нося маската си, нали? " След това пиел от водата постепенно през останалата част от полета. По този мотив той се възползвал от политика, която разрешава на пасажерите да смъкват маските си, до момента в който интензивно ядат или пият. Когато самолетните компании вкарат наложителни политики за носене на маски, с цел да поддържат активността си, задачата за използване на разпоредбите постоянно се пада на стюардесите.
 СЗО смята, че маските от плат пазят и против новите разновидности на ковид СЗО смята, че маските от плат пазят и против новите разновидности на ковид
Маските от плат са ефикасни, даже против новите разновидности на ковид, тъй като методът на предаване е същият. Това разгласи Световната зд...
В Съединени американски щати, където такава съществена мярка за сигурност против COVID-19 е много политизирана, тази задача може да бъде предизвикателна. Понякога е в действителност рисково. „ Постигането на всеобщо осъществяване на нормите е една от най-трудните елементи от нашата работа “, споделя Али Малис, стюардеса в „ American Airlines “ и представител в Асоциацията на професионалните стюардеси. " Считаме се за съществени служащи, само че няма възнаграждение за рискови условия или нещо сходно ", добави той. Авиокомпаниите и членовете на екипажа оповестяват, че по-голямата част от пасажерите съблюдават разпоредбите за потребление на маски. Профсъюзите на стюардесите обаче споделят, че техните членове постоянно срещат пасажери, които реагират с враждебност, устни закани и даже физически набези.
При неналичието на федерални разпореждания за потреблението на маски, доста стюардеси считат, че не могат да създадат малко, с цел да подсигуряват спазването им. Или даже да се предпазят от бурни реакции и офанзиви. Президентът Джо Байдън издаде изпълнителна заповед, с която подреди на федералните организации да изискват маски на летищата и самолетите. Също по този начин във влакове, фериботи, рейсове и други средства за публичен превоз. И стюардесите одобряват новината. Ситуацията стана доста тревожна. До точката, че Федералната авиационна администрация (FAA) неотдавна разгласи, че ще предприеме по-строг метод за справяне с непокорните пасажери.
До 30.03.21 година пасажерите, които атакуват, заплашват, сплашват или пречат на екипажа на самолетна компания, могат да бъдат изправени пред санкции до 35 000 и даже да бъдат арестувани, съгласно FAA.
Един от случаите от предишния август: Според организацията, в полет на „ Allegiant Air “ блъснал стюардеса, извикал обиди и сграбчил телефон, до момента в който екипажът приказва на капитана за отхвърли на пасажера да носи маска. Агенцията предложила санкция от 15 000 $. Същият месец се случва друг случай. Пътник в полет на „ SkyWest Airlines “ от Атланта до Чикаго смъква маската си, малтретира други пасажери и тормози полово стюардеса, заяви FAA. Агенцията предложи санкция от 7500 $. През ноември 2020 година организацията регистрира 108 пътнически случая през годината. Въпреки това FAA не уточни какъв брой от тези произшествия са свързани с казуса с маската. Всички огромни самолетни компании в Съединени американски щати към този момент имат политики за маски. И няколко от тях даже са въвели „ описи за изключване на полети “, които не разрешават на избрани пасажери, които отхвърлят да носят маски, да летят с тях по време на пандемията.
 Байдън задейства боен закон, с цел да предотврати липса на специфични маски против ковид - и освен Байдън задейства боен закон, с цел да предотврати липса на специфични маски против ковид - и освен
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа декрет, в който се употребява Законът за производството при военно състояние, с цел да се реагира с акти...
И въпреки всичко, федералното условие за носене на маски на самолети обезпечава сериозно утвърждение за стюардесите, споделят синдикатите. Именно, като тези, които постоянно се занимават с непокорни пасажери. „ Липсата на федерални насоки или заповеди затруднява стюардесите. И стана по-трудно заради непоследователни мандати в Съединени американски щати “, споделя Тейлър Гарланд, представител на Асоциацията на полетните служители-CWA пред СИ ЕН ЕН. Гарланд добави, че обща реакция на стюардесите от пасажерите, които отхвърлят да носят маски, е, че " това не е закон " . Федералното условие, добави той, " би премахнало този мотив за тях ". Активистите споделят, че това също би направило нещата по-справедливи Федералното наложително потребление на маски за лице в авиационния ред би разгледало и това, което групите за права на пасажерите виждат като проблем с неравномерното използване. Което, съгласно тях, е резултат от разрешаването на самолетните компании да вкарат и да наложат ограничения за сигурност против COVID-19 сами.
„ Много е подозрително каква власт имат самолетните компании в обществените пространства, с цел да споделят на хората да носят маска. И в случай че не го създадат, какви биха могли да бъдат наказванията “, сподели Пол Хъдсън пред Се Ен Ен. Хъдсън е президент на FlyersRights.org. Например, някои родители оповестяват, че са били свалени от полети , защото дребните им деца не са били с лицеви защитни средства. Това, макар спорните насоки за публичното здраве по отношение на това дали от дребните деца би трябвало да се изисква да носят маски. Оттогава доста самолетни компании преразгледаха условията на маската на децата си. Хъдсън обаче съобщи, че има вяра, че единните стандарти ще подобрят сигурността и справедливостта.
Повече от 30 транспортни синдикати подадоха петиция до Министерството на превоза предходната година, призовавайки маските да бъдат наложителни за всички търговски транспорти. Междувременно FlyersRights.org публично изиска от отдела да направи същото за самолети и летища. Но администрацията на Тръмп отхвърли да изисква маски на самолети, влакове, рейсове и фериботи. И той го направи с аргумента, че на процедура към този момент не е належащо да се пази лицето. Главният консултант на тогавашния министър на превоза Илейн Чао написа в писмо, че такива разпореждания не са нужни. И тя цитира протоколи, издадени от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите. Той загатва и за политиките за маски, които към този момент съществуват от самолетните компании и други транспортни системи. Отделът добави, че „ не би трябвало да има повече разпореждания, в сравнение с е належащо “.
Остават въпроси по отношение на това, по кое време ще влезе в действие указът на Байдън, който изисква маски за лице при пътувания сред щатите и по какъв начин ще бъде прибавен . Активисти като Хъдсън обявиха, че са загрижени, че това не може да бъде изпълнено без публично утвърждение от Министерството на превоза и други съответни организации. Въпреки това, текстът на заповедта на Байдън инструктира федералните организации да подхващат дейности. И въпреки всичко самолетните компании и стюардесите са оптимисти. Джо Байдън ясно съобщи, че има намерение да вкара народен мандат. Но и особено за превоз, в това число самолети “, сподели Гарланд. " Това ще способства доста за подкрепяне на стюардесите и ще стане доста ясно, че би трябвало да се качвате в самолета с маска и да я носите от самото начало ".
 С лицеви опори санкционират чужденци без маски на о-в Бали (ВИДЕО) С лицеви опори санкционират чужденци без маски на о-в Бали (ВИДЕО)
Чужденци, хванати без маски на индонезийския остров Бали, са обект на извънредно наказване – лицеви опори, предава Агенция Франс Прес. Видеокл...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР