Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) Чаира“, или най-важната ни водна централа,

...
Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) Чаира“, или най-важната ни водна централа,
Коментари Харесай

ПАВЕЦ „Чаира“ няма да заработи отново в близките години

Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „ Чаира “, или най-важната ни водна централа, скоро няма да проработи. Щетите по оборудването са обилни и ремонтът изисква доста време, сподели след посещаване в централата служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той е разискал с управлението на Националната електрическа компания (НЕК) положението на оборудването и бъдещите стъпки за стартирането му още веднъж в употреба.

Припомняме, че единият елемент на централата дефектира при пуск след ремонт при започване на 2022 година и малко по-късно тя спря да работи изцяло.

Заключенията в анализите на настоящото положение на българските и интернационалните специалисти са посочили „ отмалялост на метала на всички четири хидроагрегата “, а освен на този, който претърпя повреда. 

По думите на Христов след днешния разбор концепцията е да бъде изработен промеждутъчен ремонт на два от елементите, който да им даде живота и до няколко години да се вкарат в употреба. Паралелно върви и подготовка на огромен ремонт на другите два, които след това да се прикрепят към другите.

Чакаме до 2 седмици специалисти на компанията Toshiba, които са производители и проектанти на цялото съоръжение, да дойдат и да дадат крайна оферта по какъв начин може да стане този ремонт ", съобщи Христов.

Той сподели още, че междинният ремонт ще коства сред 8 и 10 милиона лв. на елемент, което при сегашната обстановка на пазара би се изплатило за половин година. Цялостният ремонт се чака да коства към 100 милиона евро, или по 25 милиона на елемент. Финансирането няма да бъде от държавния бюджет, а ще се употребяват средства на НЕК и външно финансиране.

Анализите и проектирането обаче ще продължат до края на тази година и възможна работа по централата ще стартира чак 2024 година и ще продължат най-малко две – три години преди да може целият комплекс да бъде въведен още веднъж в употреба. Първите два елемента след междинния ремонт ще могат да проработят най-рано през 2025 година, изясни още Христов. 

Енергийният министър сподели, че процесите по плана се бавят, защото ПАВЕЦ " Чаира " е безусловно неповторимо оборудване и в света има единствено още две, намиращи се в Япония.

По думите на Христов централата е доста значима за българската енергетика, защото съставлява една гигантска система за предпазване на сила, която с въвеждането на от ден на ден ВЕИ източници става все по-необходима.

Косвените загуби от прекъсването на ПАВЕЦ " Чаира " са " милиони на година ".
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР