Помощта за плащане на ток трябва да е само за

...
Помощта за плащане на ток трябва да е само за
Коментари Харесай

Лукойл получава най-много пари помощ от държавата, за да си плаща сметките за ток

Помощта за заплащане на ток би трябвало да е единствено за дребните компании.

В момента колосът " Лукойл " е получава най-вече пари от държавата, с цел да си заплаща тока.

Гигантската стратегия за субсидиране на бизнеса посредством покриване на сметките за ток на общо съображение е същинският проблем в бюджета, а не толкоз пенсиите и растежът на минималната заплата. За това сигнализираха икономистите Георги Ангелов и Лъчезар Богданов по време на представянето на 19-я " различен " бюджет на Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Всяка година неправителствената организация показва своето виждане за обществените финанси, въпреки че тази година разсъжденията са " на изсъхнало ", без цифри, тъй като няма импортиран държавен бюджет, съобщи.

" Компенсациите за бизнеса (програма, която до неотдавна не съществуваше) тази година ще доближат 15 милиарда лева Това е разход от към 1 милиарда лева на месец. Не пенсиите, това е слонът в магазина ", заяви Георги Ангелов, който е създател на концепцията за различните бюджети.

По думите му на практика сега страната заплаща 80% от цената на тока на бизнеса и другите небитови консуматори.  " Лукойл " получава най-вече пари по тази стратегия. На най-печелившата компания ѝ даваме обществена помощ ", каза Ангелов, който счита, че обстановката е неуместна.

Той е твърдо на мнение, че програмата за обезщетенията би трябвало да се свие с милиарди и да поеме обезщетенията единствено на дребните компании, а при огромните пари би трябвало да се дават единствено след оценка на потребностите.

За казуса през последните месеци неведнъж алармираха също икономистите Лъчезар Богданов от ИПИ и Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

Според Лъчезар Богданов солидните облаги на държавните енергийни сдружения, които идват от износа на ток, могат да бъдат пренасочени към доста други потребни за обществото разноски, вместо да отиват към бизнеси, които вършат свръхпечалби.

Наскоро за казуса призна и Министерството на финансите, което регистрира свръхпостъпления от корпоративен налог през ноември.

" Добрите резултати при постъпленията от корпоративни налози посочват и за допустимо свръхкомпенсиране на избрани браншове от бизнеса, дължащо се на първо място на необятния обсег на ограниченията за потребителите на електрическа сила отвън контролирания пазар. Много от предприятията към този момент трансферираха тежестта от високите цени на енергоносителите към крайните клиенти и семействата и неналичието на фокус на ограниченията за погашение на обезщетения докара до деформиране на финансовите им резултати и образуване на обилни облаги ", съобщи МФ.

Икономистите от ИПИ разкритикуваха неналичието на импортиран Бюджет 2023, тъй като тази процедура вади обществените финанси отвън надзор. При импортирана макрорамка с баланс сред приходите и разноските депутатите са длъжни да оферират източник на всеки нов разход, който оферират сред първо и второ четене, до момента в който сега такива ограничавания няма. Неслучайно импортираните 16 оферти към така наречен удължителен закон за бюджета са съвсем напълно единствено за нови разноски, които по сметки на ИПИ ще усилят така и така високия недостиг с още 5% от Брутният вътрешен продукт.

Икономистите сложиха въпроса дали не би трябвало да се внесат законодателни промени, които да контролират обстановки като сегашната, в които няма импортиран бюджет и макрорамка.

Според някогашния зам.-министър на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов обаче няма проблем с удължителния закон. Той сподели, че в случай че беше на мястото на Министерството на финансите, нямаше да внесе даже сходен план, а щеше да се управлява по устройствения закон за бюджета.

Икономистите се сплотиха към тезата за нуждата от по-рестриктивна фискална политика в изискванията на висока инфлация и се застъпиха изрично за вярно таргетиране на бюджетните разноски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР