Поморие. В града ще се проведе литийно шествие и ритуално

...
Поморие. В града ще се проведе литийно шествие и ритуално
Коментари Харесай

Бургас: В Поморие ще се проведе литийно шествие и ритуално хвърляне на кръста на Йордановден

Поморие. В града ще се организира литийно шествие и ритуално мятане на кръста на Йордановден. Шествието ще стартира от 11.00 часа, оповестиха от пресцентъра на Община Поморие .
Според християнската вяра Богоявление (Йордановден) е отдаден на кръщението на Иисус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване, свещеникът хвърля кръста във водата. Най-смелите мъжете скачат в леденото море, с цел да спасят светия кръст. Този, който пръв стигне до него и го извади, ще бъде здрав и благополучен през цялата година. Вярва се, че в случай че кръстът замръзне, годината ще е плодородна, а народът – здрав. За поредна година ритуалът ще се извърши в Поморие и Ахелой.
В гр. Поморие от 08.30 часа беше отслужена празнична света Литургия в храм „ Преображение Господне ”, от 09.00 часа ще се отслужи празнична света Литургия в храм „ Свето Рождество Богородично ”. В 10.30 часа ще стартира литийно шествие от храма до бул. „ Яворов “ и ритуално мятане на кръста (на морската алея пред ритуалната зала). Празнична литургия ще бъде отслужена и в манастира „ Св. Георги “ от 9.00 часа. От 11.00 часа ще се организира литийно шествие от манастира до ул. „ Морска ” и ритуално мятане на кръста.
В град Ахелой от 11.30 часа ще бъде отслужена празнична литургия в храм „ Свето Възнесение Господне ”, а от 12.00 часа – литийно шествие от храма до плажа и ритуално мятане на кръста.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР