Помогнаха ли ѝ или ѝ навредиха последните видеоклипове на финландския

...
Помогнаха ли ѝ или ѝ навредиха последните видеоклипове на финландския
Коментари Харесай

Помогна или навреди „партигейт“ на Сана Марин

Помогнаха ли ѝ или ѝ навредиха последните видеоклипове на финландския министър-председател Сана Марин, в които тя се забавлява с другари?

Дали тя към момента е най-якият министър-председател в света, дали не е показала пренебрежение към великата държавна работа, дали е ненадеждна в спешни обстановки или даже е станала жертва на целенасочена съветска кибернетична осведомителна интервенция?

Всички тези отзиви - и още доста други - могат да се намерят в обществените мрежи, само че истината е доста по-нюансирана и е потребно да се разбере малко за финландската политика и общество, с цел да се сложи цялата история в подтекст.

На първо място, значимо е да се разбере, че Финландия има много невисок предел за това какво съставлява " политически скандал ". Колко ниско? Достатъчно ниско, с цел да може последният " скандал Партигейт " да бъде остро подигран в епизода на " Дейли Шоу " по Comedy Central в петък вечер.

" Финландия би трябвало да е признателна за свадите, които има! " - сподели водещият Тревър Ноа, сравнявайки репортажа за Марин, която пее и танцува с другари на частно домашно празненство, с политическите кавги в Америка, където наскоро беше обискиран домът на някогашния президент Доналд Тръмп, до момента в който сътрудници на ФБР търсеха строго секретни документи, които може да съдържат нуклеарни секрети.

За да илюстрираме какъв брой ниско е сложена летвата във Финландия, когато става въпрос за политически " кавги ", през последните години медиите и политическите съперници направиха планини от къртичини, когато в дома на един някогашен министър-председател бяха доставени дърва за огрев; когато тогавашният водач на Зелените отиде в гей бар в Стокхолм по време на Прайд седмицата; и когато различен някогашен министър-председател беше сниман по гащи...

Откакто встъпи в служба като най-младия министър-председател в света през декември 2019 година, Марин е подложена на безконечен поток от тези " кавги " и е ясно, че огромна част от рецензиите, с които се сблъсква, се дължат на обстоятелството, че тя е относително млада, съумяла и способна жена.

Тя се сблъсква със заглавия на първите страници на вестниците и с гнева на политическите си съперници поради такова държание като приготвянето на закуска у дома с храна, платена с обществени средства (предишни министър-председатели са го правили, никой не се е оплаквал преди този момент, Марин персонално е възстановила доста скромната сума пари).

Имаше и случай, когато беше в бар с другари и един от министрите ѝ даде позитивна проба за Коронавирус (тя беше изчистена от всевъзможни провинения); и случай, когато някои медии и политически врагове ѝ се подиграваха, тъй като се оказа, че тя много обича да чисти в формалната си резиденция Кесаранта.

За да бъдем обективни към финландците, има един или два случая, които останалата част от Европа би признала за същински политически кавги, като да вземем за пример през 2008 година, когато външният министър беше уволнен за телефонен секс по служебния си телефон. Но те са по-скоро изключение, в сравнение с предписание.

Има ли непознато въздействие зад изтеклите видеоклипове?

Друга мисъл, която елементарно може да се открие в интернет, най-много от хора отвън Финландия, е дали руснаците не са се насочили към Марин в границите на акция за дигитален шпионаж и не са пуснали видеоклиповете онлайн или в медиите.

Според тях моментът на абсурда е недоверчив, защото той идва в миг, когато Финландия разгласи, че ще понижи фрапантно броя на визите, издавани на съветски туристи, и когато скандинавската страна е към края на процеса на присъединение към НАТО.

Финландските медии спекулираха по какъв начин първият видеоклип на Марин е изминал онлайн в сряда вечерта и стигнаха до заключението, че евентуално е пристигнал от групата на приятелите ѝ. Вторият видеоклип, който беше споделен от списанието за злословия за звезди Seiska в петък сутринта, е изработен от финландец, който не е почитател на Марин или на нейната социалдемократическа партия и който съобщи пред Euronews, че е желал да ѝ навреди политически.

" Обикновено никой не се осмелява да напише нещо отрицателно за нея. Мислех, че Сейска се осмелява ", споделя източникът пред Euronews.

" Според мен тя явно е нарцисистка ", споделиха те.

Голяма част от фурора към първия видеоклип на Марин се концентрира върху това дали един от нейните другари споделя думата " jauhojengi " - безусловно " тайфа брашно " - допуска се, че това е жаргонна отпратка към кокаин (което съгласно доста финландци въобще не е дума!).

Именно тази фраза накара водача на крайнодясната партия " Финландци " и народен представител от крайнодясната Партия на центъра - един от петте партии сътрудници на Марин в съдружното държавно управление - да й предложат да се подложи на тест за опиати, което тя по-късно направи, а резултатите би трябвало да бъдат получени идната седмица.

Това изказване за кокаина също беше опровергано от хора като финландския политически коментатор Яне Корхонен, който си е построил репутацията на непосредствен човек, когато става въпрос за разкритие на дезинформация и обяснение на финландската политика в Twitter.

И по този начин, по какъв начин някои от по-притеснителните репортажи за персоналния живот на Марин привлякоха толкоз доста внимание? Част от отговора на този въпрос може да се търси в относително дребния генофонд на медиите и политиката в Хелзинки.

Финландският таблоиден вестник Iltalehti отразяваше събитията от тази седмица с максимален възторг. Главният редактор на вестника е женен за ръководителя на връзките в партията " Национална коалиция ", а един от звездните му колумнисти е женен за ръководителя на медиите в крайнодясната партия " Финландци " - и двамата в съпротива на Сана Марин - и в предишното сигурно е имало някои онлайн спекулации за връзките сред политическите партии и тези високопоставени медийни функции.

И по този начин, дали Марин е била механически на работа като министър-председател, или на отмора при започване на август, когато е посетила редица празненства, ходила е по питейни заведения и заведения за хранене и е танцувала наоколо до финландска музикална звезда?

Изглежда, че тя е работила - факт, върху който съперниците се нахвърлиха, с цел да изкарат, че сигурността на страната е била в заплаха, до момента в който Сана се е забавлявала.

Разбира се, отговорността за националната сигурност във Финландия не се носи единствено от министър-председателя, има доста равнища на виновни лица в държавното управление и армията, а това, че Марин е била в бар или на домашно празненство (или вероятно в киното, или на фамилно събитие), не значи, че е била неоткриваема - тя съобщи, че защитата ѝ е била отвън мястото на домашното празненство.

Въпросът дали Сана Марин към момента има да заплаща политическа цена за августовските си лудории, следва да разберем.

Имаше мощни послания за поддръжка от ръководителя на парламентарната група на личната ѝ партия и от водача на Партията на центъра, втората по величина партия в обединението и тази, от чиято поддръжка тя се нуждае, с цел да резервира държавното управление.

Но от време на време посланията за политическа поддръжка могат да бъдат мощни един ден, а на идващия да се изпарят. Особено в случай, че по този начин или другояче общите избори са планувани за пролетта на 2023 година и партиите към този момент се борят за властови позиции.

Възможно ли е личната партия на Марин, която е склонна да притегля по-възрастни гласоподаватели, да реши, че тя е електорална заплаха за главните им гласоподаватели, и да я в профил? Това не наподобява евентуално в кратковременен проект, защото до момента тя е била считана за електорален актив и разтърсвания преди началото на предизборната акция не биха били мощен сигнал.

Все отново Марин се радва на високо публично утвърждение за работата, която свърши като министър-председател, изключително по време на пандемията от Коронавирус, и през идващите седмици финландските медии евентуално ще разгласяват данни от социологически изследвания, което ще бъде значим миг, с цел да се види какво въздействие - в случай че въобще има такова - са оказали изтеклите партийни клипове на Марин върху желанията за гласоподаване. /БГНЕС, Евронюз
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР