Помните тази детска песничка-игра, нали? Може би всеки се е

...
Помните тази детска песничка-игра, нали? Може би всеки се е
Коментари Харесай

Бели пеперудки, къде отлетяхте...

Помните тази детска песничка-игра, нали? Може би всеки се е въртял с другарче подръка, припявайки я, и в този момент тя ви връща в това безметежно време на ходенето необут, катеренето по дърветата, безкрайните игри и смелите фантазии. А то – детството, отлетя кой знае къде, може би там, където и пеперудите...

Те пък са свободни и прелестни, основани сякаш просто да са красиви и недостижими. С тях описваме копнежа си за хубост, любовта, когато “в стомаха ти като че ли пърхат пеперуди ”. За някои символизират жена, която е грациозна и красива и от която не можеш да очакваш деловитост, тъй като прахът по крилата й е доста внимателен. Пеперудите са това знамение на природата, оня непонятен феномен, който кара грозната гъсеница да се трансформира в прелестно и нежно създание. Метаморфозата, пътят от пълзящата гад до летящата нежна ефимерност. Метафора употребена не един път и два пъти. Не, тук няма да приказвам за облика на пеперудата и нейната символика. Искам да ви върна за малко още веднъж в детството и да ви предложа да излезете на лов за пеперуди. И може би да извървите същия път като на пеперудата. Да се откъснете от сивото, делничното и ежедневното и да се впуснете самоуверено в лов за красивото, да извършите нещо непрактично, щуро и по детски радостно. Да потичате дружно с децата си по огромните, зелени поляни вперили взор не в земята и в краката си, а нагоре към небето... Да, май мъчно ще избягам от символиката и метафорите... Кой знае, може би е поради пеперудите...

Та, по този начин поканвам ви на лов за пеперуди. Едно отлично развлечение за летните дни. Препоръчва се да се практикува на необятни, зелени поляни в планината или край морето. Но, хубостта, както и пеперудите, можеш да видиш на всички места – в градината на баба, в градския парк, пред входа... За да уловиш пеперуда ти би трябвало предпочитание, храброст, хъс и доста сила, с цел да я догониш – като за всяка фантазия. Може би и по тази причина ловът на пеперуди е характерен главно за децата, тъй като имат смелостта да ги преследват. Но бъдете подготвени по пътя да понесете и ожулените колене и паданията. Те са наложителен детайл от играта или от пътя към фантазията. И тъкмо като децата, станете и продължете, какво пък онази красива пеперуда, заслужава няколкото драскотини.

Времето, в което ще тичате дружно с вашето дете в гоненето й е в действителност незабравимо. Гарантирам ви, то ще остане и в неговото и във вашето схващане. Ще бъде от тези моменти, които си знаете, че ще се отпечатат в сърцето ви и ще ви разплакват след години от трогване. Затова не пропускайте да ги натрупате – в този момент, това лято! Освен това ловът на пеперудите носи още доста изгоди – тичате на чист въздух, отърсвате се от напрежението, не мислейки за нищо друго, а просто преследвайки задачата си и научавате доста забавни обстоятелства за пеперудите, техните типове и методът им на живот.

Единственото, от което имате потребност, е кепче за пеперуди. Може да си го купите от магазина, само че ви предлагам да си изработите сами такова.

Ние у дома използвахме палка от остарял федербал. Когато се скъса мрежата е към този момент неизползваема. Затова умерено я премахвате до дъно и пришивате парче тюл, тензух или част от остаряло перде, каквото имате подръка. Може да употребявате и тези чувалчета-мрежа, в които продават лук или картофи. Пришивате го благодарение на игла и здрав конец към кръга на палката и ето към този момент имате нужното ви “оръжие ” за лов на пеперуди.

А в случай че имате подобаваща ръкохватка, ви предлагаме и още един изпитан метод да си извършите кеп за пеперуди, правилно малко нестандаратен, само че пък доста комфортен. От остарели тасове за автомобил! На вътрешната им страна има тел в идеална кръгла форма, която единствено би трябвало да закрепите за комфортна ръкохватка и ето ви основата за кепа. Пришивате парче тензух или чувалчето-мрежа и сте подготвени. Тази концепция ни свърши чудесна работа, тъй като едната ни палка от федербал беше освен скъсана, само че и счупена. Та по този мотив на нашия баща се наложи да търси по-нестандартни решения за изработването на “оръжието ” за лова на пеперуди. Все отново кеповете трябваше да са най-малко два на брой.

Освен кеп ви е нужен и телефон или фотоапарат, с цел да заснемете " улова ". Щраквате бързо трофея и го пускате, тъй като към този момент споменахме, че прахът по крилата на пеперудите е доста внимателен, нали? И в случай че я оставите да пърха дълго затворена в клопката на кепчето той ще падне. А почтено да си призная концепцията за набучена с карфици хубост върху парче стериопор ми е много тъжна и подтискаща. Затова ние вкъщи просто хващаме за малко пеперудите, вършим фотосесия и пускаме още веднъж на независимост. А гоненето, то е такава веселба, неописуема олелия и смях. Опитайте!

Когато приключите с лова, може да извършите фотоалбум, който да показвате на родственици и другари. Може да разпечатете една от най-хубавите фотографии на красива пеперуда в по-голям формат, да я поставите в рамка и да я окачите на стената вкъщи. Така хем ще имате автентичен принт, хем детето ви ще е извънредно гордо от достижението си.

Така че пробвайте, излезте на лов за пеперуди и наслука, само че май по този начин се споделя единствено когато отиваш за риба... И тъй като не зная по какъв начин се споделя, когато отиваш на лов за пеперуди, ви поисквам доста занимания, смях, споделено време дружно в гоненето на хубостта, фантазията или просто на щастието.

Разгледайте в албума по-долу стъпките за изработка на кепче за пеперуди
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР