Помните ли възвращаемата лунна мисия на Китай “Чанг’e 5 Т-1,

...
Помните ли възвращаемата лунна мисия на Китай “Чанг’e 5 Т-1,
Коментари Харесай

Чанг’e 5 Т-1 СМ влезе в окололунна орбита!!!

Помните ли възвращаемата лунна задача на Китай “Чанг’e 5 Т-1 ”, която сполучливо реализира двупосочен полет от Земята до Луната и назад в интервала 24 октомври-1 ноември предходната година?

Оказва се, че сервизният модул на задачата към момента е в чудесно положение и може да се употребява наново за вторична задача. В края на ноември предходната година той бе придвижен към точката на Лагранж – L2.

Но на 4-ти януари ръководителите на задачата са решили да го върнат в покрайнините на Луната – тогава той напусна L2. И през днешния ден, на 11 януари, той се настани в окололунна орбита!!!

Орбитата е елиптична с параметри 200 на 5 300 километра.

В ранните часове на 12-ти и 13-ти януари “Чанг’e 5 Т-1 ” ще възпламени моторите си неколкократно, за определяне в окончателната 127-минутна орбита.

Целта на задачата е да се тестват системите за идната задача “Чанг’e 5 ”, която ще излети през 2017, ще кацне на Луната, ще вземе проби, след което ще излети от повърхността на Луната и ще се насочи назад към Земята. Пробите ще бъдат оценени детайлно в наземни лаборатории.

Инфо: Синхуа

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР