Ползването на банкомат официално вече не е безплатно. Това стана

...
Ползването на банкомат официално вече не е безплатно. Това стана
Коментари Харесай

Скок на таксите при използване на банкомат

Ползването на банкомат публично към този момент не е гратис. Това стана ясно от оповестените при започване на годината нови цени за използването на банкови услуги. Поскъпнало е и обслужването на гише.

Голяма част на новите цени на банките влязоха в действие от 5 януари. Оказва се, че спрямо миналата година по същото време таксата за изтегляне на пари от банкомат се е нараснала с сред 5 и 25 %. Още повече обаче нарастват и услугите на гише. С сред 10 и 30 на 100 по-скъпо е в този момент, в случай че ни обслужи банков чиновник на място.



Ако вземем под внимание една от огромните банки у нас - разбивката на новите й цени демонстрира, че при изтегляне на пари от банкомат вместо 30 стотинки за услугата, хората ще заплащат 0,16 % от изтеглената сума. Ако устройството, от което теглим пари, е на друга банка, цената ще е 0,20 на 100 от сумата. Промяната има и в цените на други услуги. Така, в случай че човек желае да преиздаде пин кода на дебитната си карта, ще заплати 5 лв. вместо досегашните три. Важно е да уточним, че това са цените на единствено една от банките, които оперират у нас.



Логичният въпрос е за какво нарастват банковите услуги. Основната причина за това са ниските лихви по заемите. А това значи, че приходите за банките в изискванията на инфлация са по-малко. Прогнозите са, че през тази година лихвите ще се покачат, само че даже и това да се случи, ще останат по-ниски спрямо преди пандемията. Втората съществена причина за повишаването на услугите в бранша са нарасналите разноски за поддържане на банковите системи.



Кирил е пенсионер. Парите си получава по карта и по тази причина постоянно употребява банкомат. Притеснява се, че по-високата такса за работа с устройствата ще го лиши от опция да икономисва. „ Четири пъти като отида да изтегля… по три лв., по три лв., това са ми 15 лв. “, пресмята Кирил Георгиев.

Други считат, че повишаването на банковите услуги ще сложи и част от работещото популацията в патова обстановка. „ Народът към този момент тотално е изтрещял – и от пандемията, и от всичко. И тези неща ще му дойдат допълнително “, показва Костадин.

Според специалисти новите цени на банките са предстояща последица от инфлацията и служат като механизъм за компенсиране на загуби.

„ Tова е резултат от негативните лихвени проценти. Когато имаме негативни лихвени проценти главният модел на банките, обвързван с даването на заеми и приемането на депозити, стартира да се разваля… Нетният приход от лихви стартира да спада”, твърди икономистът Стоян Панчев.

По думите му има съответна причина да се усили таксата за работа с банкомат. „ Хората стартират да търсят повече банкноти. Тоест, банките усещат това нещо и по тази причина, виждате, ползата незабавно е ориентиран към банкоматите и към този оборот на банкнотите “, показва Панчев.

„ Българинът… има податливост да заобикаля банковите услуги. Всеки българин държи доста пари под дивана, т.е. доста от парите са кеш в България “, безапелационен е специалистът по финансова история Димитър Бозов.

Новите цени обаче могат да доведат до нови трендове, с цел да се избегнат таксите при банкоматите. „ Логично би било да се усили интереса към разплащането с карта, защото там няма такси “, съобщи Бозов.

Дали ще има нов растеж на услугите в банковия бранш през годината щяло да зависи от придвижването на лихвите
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР