Ползите от откриването на Център за грижа за жертви на

...
Ползите от откриването на Център за грижа за жертви на
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив подкрепи създаването на център за жертви на сексуално насилие

Ползите от откриването на Център за грижа за жертви на полово принуждение в Пловдив бяха показани по време на семинар, отдаден на тематиката, оповестиха от пресцентъра на Община Пловдив.   

" България е една от петте страни в Европейския съюз, в която има най-вече потърпевши от закононарушението „ трафик на хора ". Това е сериозен проблем, по който няма по какъв начин да не вземем отношение и да не почерпим познания от по-опитните страни, каквато в тази ситуация е Англия.

Аз и моят екип приветстваме такива срещи, тъй като те ще очертаят метода, по който да предпазим евентуалните жертви ", сподели кметът Здравко Димитров на откриването на форума.

Той добави, че в изискванията на засилената бежанска вълна от Украйна изключително уязвими са дамите и децата, напуснали рамките на своята страна, което прави този проблем още по-сериозен.

На семинара бе показан английският модел на център за грижа за жертви на полово принуждение, скъп опит споделиха и специалисти от Бургас, където се намира първият подобен център в България. Обсъдени бяха и спецификите на ролята на самостоятелния консултант по полово принуждение и услугата, която дава.  

В световен мащаб близо 80 100 от потърпевшите от закононарушението „ трафик на хора " са точно за полова употреба. Според отчет на Европейската комисия половината от жертвите са жители на Европейския съюз.

В България, по данни на прокуратурата, общо 468 души са публично разпознати като жертви на трафик на хора през 2021 година 367 от тях са дами, като множеството са жертви на трафик за полова употреба, а други - на насилствен труд, сочат данни, оповестени на форума. 

Местната комисия за битка с трафика на хора планува образования за експерти от разнообразни институции, имащи отношение към казуса. Кампанията ще бъде ориентирана към представители от бранш „ Миграция " към Областната дирекция на МВР-Пловдив, както и към доброволци, които вземат участие директно в процеса на поддръжка на потърсилите краткотрайна протекция.

През последните две години са извършени образования с медицински служащи в просветителни институции на територията на общината, специалисти от отделите „ Здравеопазване " и „ Образование " към районните кметства, както и с просветителни и здравни посредници.

Причината е, че те директно работят с деца и младежи, в това число представители от малцинствените групи, които са изключително застрашени от полова употреба.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР