Ползи от дюлята за здравето, за които трябва да знаете.

...
Ползи от дюлята за здравето, за които трябва да знаете.
Коментари Харесай

Дюлята повишава защитните сили на организма

Ползи от дюлята за здравето, за които би трябвало да знаете. Те са богати на антиоксиданти, доста потребни съдружници в битката със свободните радикали, които могат да причинят рак.

От този уханен есенен плод могат да се подготвят вкусни сокове, конфитюри и сладка.

Помага да отслабнете

Дюлята съдържа малко калории, соли и мазнини, само че доста фибри и витамин С. Затова е превъзходен избор за всеки, който желае да контролира телесното тегло. Обелете семките и ще получите необикновено лековита слуз. Сместа е чудесна за лекуване на рани и леки изгаряния. Дюлите могат да оказват помощ за лекуване на стомашни язви, диария и храносмилателни проблеми.

Този плод е превъзходен за попречване на запушването на артериите. Калият в дюлята понижава кръвното налягане, а витамин С има удобен резултат върху здравето на сърцето.

Дюлята има противовъзпалително, антимикробно, противогъбично, хепатопротективно и диуретично деяние.

Дюлите намаляват неприятния холестерол, а потреблението им се предлага при дихателни проблеми и проблеми, свързани с храносмилателния тракт.

Високото наличие на желязо в дюлята предотвратява анемията и има удобен резултат върху кръвната картина. Витамин С в дюлята обезпечава на организма отлична отбрана против инфекции и укрепва имунната система.

За здрави вътрешности

Измийте и настържете на ситно кг дюли, след което ги прецедете през марля. Изпийте сока незабавно, защото бързо се окислява. Най-добре е да се пие преди хранене.

Сироп за бронхит

Нарежете пет семки от дюли и ги залейте със 100 мл вода. Когато се образува гъста слуз, прибавете 15 г свеж сок от живовляк и 100 г мед от култивиран чай. Приемайте по една чаена лъжичка три пъти на ден преди хранене.

Дюлята съдържа доста витамин С, калий, натрий, цинк, желязо, мед, манган, пектин и други органични и неорганични киселини.

Семките от дюлята

подхранват и хидратират кожатарегулират процеса на естествена хидратация, като оказват помощ на кожата да задържа влагатапомагат при изгаряния, напукана кожа, сърбеж и като компрес при възпалени очи

Чай от семки от дюля

При перорално приложение чаят оказва помощ за облекчение на напрежението и безсънието.

Помага и при инфектиране на устната празнина и фаринкса и като болкоуспокояващо.

Оставете една чаена лъжичка семки във вода за една нощ. Загрейте преди консумация и пийте по три чаши дневно.

Чай от листа от дюля

За приготвянето на чая се употребява една чаена лъжичка пресни или сушени листа. Tрябва да престои 15 минути. Помага при диария при деца и кърмачета и при акне.

Пестил от дюли

Необходими съставки:

3 кг зрели дюли3-4 ябълкизахар1-2 лимонакристална захар

Начин на подготвяне:

Почистените по-големи плодове разполовете, а по-малките оставете цели. Залейте с вода, тъй че да ги покриете изцяло и варете, до момента в който се разпаднат. Отстранете твърдите елементи, а останалите пасирайте. Претеглете получената каша, след което прибавете еднообразно количество захар и лимонен сок. Варете, като разбърквате, до момента в който се втвърди.

Вижте още: Натурални средства за лекуване на кашлицата

Покрийте продълговатия блат с алуминиево фолио и разстелете сместа. Оставете да престои най-малко 24 часа на топло място. Извадете от формата и оваляйте в кристална захар. Оставете да изсъхне още няколко дни при стайна температура.

Не пропускайте да се възползвате от невероятните изгоди на дюлята!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР