Полярните мечки не намират достатъчно тюлени, за да се заситят,

...
Полярните мечки не намират достатъчно тюлени, за да се заситят,
Коментари Харесай

Полярните мечки не намират вече достатъчно тюлени, за да се хранят


Полярните мечки не намират задоволително тюлени, с цел да се заситят, казусът ще се задълбочи с климатичните промени. Това сочи проучване, оповестено в четвъртък, съгласно което метаболизмът на царя на северните ледове е по-бърз в сравнение с се смяташе до момента.

„ Открихме, че белите мечки имат доста по-голяма потребност от сила, в сравнение с наподобява “, изяснява Антъни Пагано, който е главният създател на проучването, оповестено в списание „ Сайънс “ (Science).

Те би трябвало да хващат доста тюлени “, с цел да задоволят потребностите на организма, които са 1,6 пъти по-високи в сравнение с сочеха предходни проучвания. Пагано е академик от университета „ Санта Крус “ в Калифорния.

Биолозите наблюдавали осем женски в Арктика в Бофортово море, благодарение на привързани камери и сравнявайки данни за урината и кръвта през няколко дни.

Изследването е извършено „ при започване на интервала от април до юли, в който полярните мечки водят най-активен лов и попълнят запасите си от мазнини, от които имат потребност през цялата година “, изяснява Пагано, който работи и за научната организация "Геологически топографски институт на САЩ" (USGS).

Въпреки това пет от изследваните мечки са губили телесна маса в продължение на интервали от 8 – 11 дни. „ Четири мечки изгубиха 10% или повече от телесната си маса “, прецизира проучването.

Учените са били заблудени до момента за метаболизма на тези огромни бозайници.

Изследователите считат, че ловната техника на хищника, която включва главно изчакване на плячката, води до по-нисък разход на сила. Те също могат да забавят метаболизма си, до момента в който не заловят задоволително тюлени.

Арктика се затопля два пъти по-бързо от останалата част на планетата и разтопяването на ледовете кара белите мечки да изминават по-големи дистанции, с цел да намерят млади тюлени, които са тяхната желана храна.

„ Ледовете в Арктика понижават с 14% на 10 години, което най-вероятно ще понижи достъпа на мечките до тяхната плячка “, прецизира проучването.

Популацията на полярната мечка е намаляла с 40% по време на последното десетилетие, съгласно USGS. Но „ ние разполагаме към този момент с технология за проучване на придвижването им върху ледовете, техните действия и енергийните им потребности и можем по-добре да изучим въздействието на измененията, които следим в ледовете “, твърди Антъни Пагано. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР