Полярните експедиции са едно от най-значимите постижения на българската научна

...
Полярните експедиции са едно от най-значимите постижения на българската научна
Коментари Харесай

Полярниците ни тръгват с военен кораб към Антарктика, получиха трибагреника от Радев

Полярните експедиции са едно от най-значимите достижения на българската научна общественост за последните десетилетия. Фактът, че България е една от единствено 29-те страни, получили и отстояли правото да вземат участие във вземането на решенията за ръководство на Антарктида, ни носи национална горделивост и е стабилен интернационален капитал. Това сподели президентът Румен Радев на обичайна гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2, на която връчи националния байрак на участниците в 31-ата Българска антарктическа експедиция.

За първи път тази година към Антарктида ще пътува български боен научно-изследователски транспортен съд . Корабът с бордови номер - 421 " Св.св. Кирил и Методий " беше кръстен от актрисата Мария Бакалова. Той ще пътува към българската полярна база " Св. Климент Охридски " на о. Ливингстън, с 21 души екипаж, под управлението на капитан втори сан Николай Данаилов.

В приветствието си на церемонията президентът Радев посочи, че с осъществяването на националната стратегия за полярни проучвания порастват освен научните упоритости, само че и опциите на нашите полярници. Президентът изрази признателност към Министерството на защитата и българските Военноморски сили за даването на кораба за потребностите на научните ни експедиции. Радев уточни, че този факт още един път ни утвърждава като морска страна и това историческо корабоплаване е значима крачка напред , която ще донесе освен за по-голяма автономия на нашите полярници, само че и доста по-категорично ще нарежда България на Белия континент.

 Снимка: БТА

Значението на Антарктида пораства, тъй като разгадаването на тайните на Белия континент има принос освен към битката с климатичните промени и по-зеленото бъдеще на нашата планета. В изискванията на остро геополитическо опълчване, Антарктида е образец за дългогодишно ползотворно, безкористно партньорство на учени от разнообразни народи , Антарктида е един пример за мирното бъдеще на нашата планета, сподели президентът Радев.

Президентът изрази благодарност и към обичайните сътрудници на българските полярни експедиции Испания, Бразилия, Аржентина, както и към Турция и Португалия, с които в последните години също развиваме интензивно научно съдействие.

 Снимка: БТА

Държавният глава пожела на полярниците ни доста научни триумфи, да не престават да проправят пътя на България към Белият континент, да реализират нови научни открития, и да градят ползотворни партньорства. Развявайте гордо нашия трикольор над Антарктида и се върнете живи и здрави в Родината, пожела президентът на участниците в 31-та ни експедиция.

31-ата Българска антарктическа експедиция е знаменателна, нашата стратегия е доста амбициозна, сподели проф. Христо Пимпирев, ръководител на Българския антарктически институт и началник на полярните ни експедиции. Тази експедиция се отличава от всички други по това, че в нея за първи път, изобщо в морската история на България, боен научно- проучвателен транспортен съд ще излезе от Черно море. По този метод ще потвърдим, че сме морска нация, както и че можем да вършим просвета в Световния океан, сподели проф. Пимпирев. С придобиването на кораба " Св.св. Кирил и Методий " другите страни започнаха да се интересуват повече от нас, тъй като към този момент имаме една инфраструктура, която може да се употребява от всички страни, изследващи Антарктида, добави проф. Пимпирев. Това е първият научно-изследователски боен транспортен съд, който ще прави научни проучвания и ще стигне до Антарктида, това е едно историческо корабоплаване, сподели още той. Надявам се на борда на нашия транспортен съд да се качат и адмирал Ефтимов, и президентът Румен Радев, сподели още проф. Пимпирев. Ръководителят на полярните ни експедиции открои още ползотворното и дългогодишно съдействие на българските полярни експедиции с Испания, Бразилия, Аржентина, както и с Португалия и Турция.

Щастлив съм да бъда тук в Гербовата зала. Бях тук, когато президент беше Желю Желев, тогава той връчи за първи път националния байрак на Втората българска антарктическа експедиция и от този момент това стана традиция, която да ни носи шанс, уточни още проф. Пимпирев.

Българската полярна експедиция ще бъде от към 30 индивида, описа пред публицисти проф. Христо Пимпирев. Първата група потегля за Ледения континет на 24 ноември, като полярниците ще пътуват с чилийски транспортен съд, който ще ги транспорти до българската база от най-южния град на Чили Пунта Аренас. Групата ще включва логистици и учени и те ще открият базата за новия полярен сезон.

Учените от 31-ата антарктическа експедиция ще работят по няколко плана, измежду които геофизичен за проучване придвижването на земната кора, защото Антарктида е сеизмичен регион, с вулкани. Ще има и геолози, които ще изследват минерализациите в покрайнините на българската база. Оказа се от предходните ни проучвания, че в пробите има злато и редки метали, които са извънредно скъпи сега за високотехнологичните артикули, които имаме като мобилните телефони, батериите за електрическите коли, изясни проф. Пимпирев. Учените ни ще работят и по планове в региона на биологията за проучване на неповторимия растителен и скотски свят на Ледения континент, както и за размерите на световното замърсяване. Установява се, че в перата на пингвините има някои тежки метали, което демонстрира, че световното замърсяване стига чак до Ледения континент, уточни проф. Пимпирев. Ще се работи и по план за топенето на ледниците и световното стопляне.

Христо Пипмирев сподели още, че първичните планове са корабът " Св.Св Кирил и Методий " да тръгне в средата на декември от морска гара " Варна " и към края на януари-началото на февруари идната година да стигне до българската база на о.Ливингстън след 45 дни корабоплаване. По пътя към Антарктида корабът ще мине през испанското пристанище Картахена, където ще вземе 50 тона багаж и материали за базата на испанските учени.

Сред присъствалите на церемонията по връчване на националния байрак на 31-ата ни полярна експедиция бяха служебните министри на образованието и науката Сашо Пенов и Димитър Стоянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, шефът на Българската телеграфна организация Кирил Вълчев, който взе присъединяване в 28-ата Национална антарктическа експедиция, посланици на страните сътрудници на България на Ледения континент.

 Снимка: БТА

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР