Получихме уверение, че в проектобюджета на НЗОК за 2020г. ще

...
Получихме уверение, че в проектобюджета на НЗОК за 2020г. ще
Коментари Харесай

Обещано: 200 млн. лв. повече за здраве в Бюджет 2020, 70% отиват за заплати

" Получихме увещание, че в проектобюджета на НЗОК за 2020г. ще бъдат заложени най-малко 200 млн. лева спомагателни средства за болнична помощ, от които ние настояваме най-малко 70%, че и повече да отидат за заплати и което дружно с разпоредбите за това какъв брой за личния състав, какъв брой за прехрана, ще бъдат предмет на новия рамков контракт. Той се приема дружно с бюджета на Касата и държавния бюджет, знаете, идващите няколко седмици. "
Това съобщи Пламен Димитров (КНСБ) след договаряния с премиера Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев в Министерския съвет. Срещата им се състоя след проведения митинг от КНСБ за почтено възнаграждение на медицинските служащи. Протестът им обаче не е посрещнат еднопосочно в бранша. БЛС и протестиращите медицински сестри се оповестиха срещу него. Най-голямата засегнатост, която още веднъж претърпяха медицинските сестри, които повече от година стачкуват поради ниски заплати, беше следващата неистина, че ще получат нарастване на заплатите с едни отпуснати 50 млн. лева, които се трансфораха в 6 млн. лева.  Защо - вижте в този линк.
Пламен Димитров съобщи, че е " сдържан оптимист " за идните договаряния с НЗОК и финансовото министерство, тъй като по думите му " остават още много въпроси за доизясняване ".
Оптимизмът на Димитров след срещата идвал от убедеността му, че най-малко 50% от увеличените пари на Здравната каса за идната година ще могат да отидат за заплати на медицински служащи . В новия рамков контракт те щели да бъдат съответно записани - какъв брой за заплати, какъв брой за прехрана на лечебниците.
" Ние желаеме не по-малко от 50 % нарастване да забележим в този рамков контракт. От средствата за болнична помощ - всички средства, които са към 2 милиарда лева сега, най-малко половината да стигнат до хората, като гаранция, че ще имаме нужните средства да стигнем контрактуваното в отрасловите контракти. Това би трябвало да стане в новия рамков контракт, за което би трябвало да бъдат уверени и Българският лекарски съюз. По тази тематика съответно са водени авансово диалози и аз се надявам да имаме схващане по нея. "
Здравният министър удостовери думите на синдикалния водач. Над 200 млн. лева отиват в допълнение за болнична помощ, а по-голямата част от тях ще отидат за заплати.
" Тези пари ще влязат през нарастване на цените на клиничните пътеки. Аз като принципал на една огромна част от лечебните заведения - държавните и регионалните, имам право на избрани инструкции към шефовете и шефовете на лечебните заведения. " Така министърът изясни, че ще наложи на шефовете ясно съответствие заплати-издръжка, по което ще би трябвало да разпределят спомагателните средства от касата. Ананиев даде обещание като поръчител за осъществяването да са държавни чиновници, с които ще " укрепи " бордовете на лечебните заведения, с цел да съблюдават вярното осъществяване на заповедите. По думите му средствата ще бъдат отпускани през цялата 2020г.
В клиничните пътеки ще бъде калкулиран трудът на медицинските експерти. Ясно ли е обаче към този момент какъв % от парите ще отидат за труд. " След като няма да има нарастване на размера активност, цената на клиничната пътека би трябвало да отиде за труда на личния състав. Не желая обаче сега да конкретизирам някакви проценти, само че най-малко 3/4 от тази сума ще отиде за разноски за личен състав. "
Песимизмът на Пламен Димитров бил обвързван с възнагражденията на учебно и детско опазване на здравето.
" Там е заложено нарастване на заплатите, само че не толкоз, колкото хората желаят и чакат. Така че там борбата и договарянията и с финансовия министър и с премиера, може би, не престават, с цел да можем да подсигуряваме това нарастване, което ни е нужно. Тъй като да не забравяме, че в тази част от опазването на здравето не се получават ДМС-та и бонуси, а единствено съществени заплати. "
Според Пламен Димитров в този бранш нарастване до 900 лева съществена заплата няма да има до декември сигурно.
" Най-вероятно във финансираните на Министерството на здравеопазването лечебни заведения ще имаме нарастване и постигане на заплати от 950 лева за сестрите и 1100 лева за лекарите. "
Малките общински лечебни заведения още веднъж са оставени на опашката. Там нарастване скоро няма да има. Те не влизат и в договарянията за бюджета, който следва, изясни Димитров в министерски съвет. Но за тях щяло да има спомагателни договаряния за промени в закони, които да подсигуряват нарастване на главните хонорари на медиците там.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР