Полският върховен съд днес отхвърли като незаконни плановете за ликвидиране

...
Полският върховен съд днес отхвърли като незаконни плановете за ликвидиране
Коментари Харесай

Върховният съд в Полша отхвърли като незаконно закриването на държавни медии

Полският висш съд през днешния ден отхвърли като противозаконни проектите за очистване на държавните радио, телевизия и осведомителна организация, които съгласно новото съдружно държавно управление на премиера Доналд Туск са се трансформирали в пропагандни канали за управлявалата преди този момент десница - партията " Право и правдивост " (ПиС).

Министерството на културата на Полша бързо разгласи решението за невалидно, като се аргументира с това, че съгласно него има нередности при наемането на съдиите - всички са назначени по времето на ръководството на ПиС.

Ход, който още повече разпали спора сред държавното управление на Туск и поддръжниците и съдружниците на някогашната ръководеща партия, измежду които е и президентът Анджей Дуда, означават осведомителните организации.

Министерството на културата във Варшава се базира и на предходни резолюции на Европейския съд по правата на индивида, в които се споделя, че полският Конституционен съд в настоящия си тип не е " самостоятелен и неутрален " и че заради това решенията му " нямат общозадължителна мощ ".

Позицията на министерството в допълнение усложнява съществуващото правно комплициране и остава неразбираемо по какъв начин може да се позволи обстановката, означават организациите.

А конфликтът по отношение на правото на държавното управление да ликвидира публичните медии е единствено един от няколкото сред сегашната и предходната администрация в Полша.

Министърът на културата на Полша разгласи през декември, че пристъпва към очистване на държавната телевизия, радио и осведомителна организация, откакто президентът Дуда наложи несъгласие на проектите за разноски на новото държавно управление за финансиране на публичните медии.

Днес съдът съобщи в решението си, че всички решения по отношение на сдруженията на публичните медии би трябвало да се основават на Закона за радиото и малкия екран, а не на Закона за комерсиалните сдружения, заради което решението на министъра е невалидно.

" Правото на уволняване на членовете на управлението на държавните медии принадлежи извънредно на Националния медиен съвет ", добавя съдът, визирайки институцията, основана по време на ръководството на ПИС и състояща се от няколко сегашни или някогашни членове на партията.

Полската държавна телевизия, радиото и осведомителната организация ПАП към момента действат, само че с нови стратегии и публицисти.

Правителството на Туск алармира, че след ликвидацията желае да ги възвърне като нови юридически лица и под ново управление.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР