Полският Сенат одобри спорен закон, свързан с геноцида над милиони

...
Полският Сенат одобри спорен закон, свързан с геноцида над милиони
Коментари Харесай

Полша одобри спорен закон за Холокоста

Полският Сенат утвърди противоречив закон, обвързван с геноцида над милиони по време на Втората международна война. Вече ще е нелегално поляците да бъдат упреквани в съучастничество в нацисткия Холокост, заяви Би Би Си.

Законопроектът не разрешава описването на лагерите на гибелта в Полша по време на войната като „ полски “. Предвиждат се и съществени санкции – до три години затвор. Законът, утвърден от Сената, провокира остра реакция в Израел.

Израелската дипломация упрекна Варшава, че се пробва да промени историята. Полският президент Анджей Дуда би трябвало да утвърди законопроекта, с цел да влезе в действие. В Сената законът мина с 57 гласа „ за “, 23 „ срещу “ и двама въздържали се.

В неделя израелският министър-председател Бенямин Нетаняху прикани поляците да забранят закона. Американският Държавен департамент също се изрече срещу него, акцентирайки, че при приемането му може да се наруши свободата на словото и да се сътвори дипломатическо напрежение.

Втората международна война стартира с нахлуването на Германия в Полша през 1939 година. Милиони полски жители са убити по време на Холокоста, в това число и три милиона полски евреи. Полша обаче от дълго време е твърдо срещу потреблението на изречения като „ полски лагери на гибелта “, с които се допуска, че полската страна по някакъв метод споделя отговорността за тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР