Полският президент Анджей Дуда внесе предложение за законодателство за премахване

...
Полският президент Анджей Дуда внесе предложение за законодателство за премахване
Коментари Харесай

Полша дава крачка назад в конфликта с ЕС

Полският президент Анджей Дуда внесе предложение за законодателство за унищожаване на противоречивата дисциплинарна камара на съдиите. " Този законопроект би трябвало да даде на полското държавно управление инструмент да постави завършек на разногласието с Европейската комисия ", сподели Дуда. Идеята е камарата да бъде отстранена и нейните съдии да се пенсионират или да бъдат преместени в други камари на Върховния съд. Дисциплинарните каузи ще се преглеждат от нов състав, включващ 11 съдии от Върховния съд, определени посредством чоп.

Критиците считат, че все още камарата разрешава освобождението на съдии по политически аргументи, което подклажда напрежението сред Полша и Европейски Съюз. Миналия октомври Съдът на Европейски Съюз постанови, че Полша би трябвало да заплаща 1 млн. евро дневно санкции за поддържане на дисциплинарната камара за съдии, основана от консервативното националистическо държавно управление във Варшава.

В същото време поради неплащане на санкцията Брюксел заплаши да приспадне сумата от еврофондовете за Полша и замрази плануваните средства от Плана за възобновяване и резистентност (в размер на 36 милиарда евро безплатни средства и заеми). Полският министър-председател Матеуш Моравецки съобщи, че финансовите наказания съставляват " шантаж ", а различен полски министър заплаши да сътвори спънки пред основното законодателство на Европейски Съюз за климата.

" Вината за това, че не са отпуснати парите за Полша до ден сегашен, не е наша. Полша се ангажира да употребява всички налични политически принадлежности, с цел да обясни подозренията, и го прави ", съобщи пред " Капитал " полският евродепутат Ришард Чарнечки от Групата на европейските консерватори и реформисти. " Реформата на полската правосъдна система не е надалеч от стандартите, признати в Германия, Нидерландия, Франция или Испания. Полските управляващи знаят доста добре по какъв начин да извършат промени на полската правосъдна система, които ще служат на Полша, като съблюдават правото на Европейски Съюз ", добави той. Правителството обезверено се нуждае от европейското финансиране в миг, когато инфлацията се повишава внезапно, а парламентарните избори са планувани за 2023 година
Реклама
Очаква се законопроектът да бъде изпратен за разискване в долната камара на Народното събрание. " Ще би трябвало да изчакаме и да забележим какво тъкмо се предлага ", съобщи представителят на Европейската комисия Ерик Мамер пред кореспонденти в Брюксел, когато беше запитан за законопроекта на Дуда. Кристиан Уиганд, различен представител на Европейската комисия, добави, че санкциите ще се ползват, " до момента в който Полша не извърши изцяло разпореждането на еропейския съд ". Инициативата на Дуда надали ще докара до пробив в продължителния спор сред Варшава и Брюксел за върховенството на закона. Няма болшинство в Народното събрание, което да поддържа законопроекта, защото партията " Солидарна Полша " е срещу него, а " Право и правдивост " е разграничена, счита Пьотр Бурас от European Foreign Relations Council. Разбира се, позитивните сигнали от комисията биха могли да насърчат някои опозиционни партии да поддържат законопроекта, само че приемането му без лично болшинство на " Право и взаимност " може да значи завършек на ръководещата коалиция, изяснява специалистът пред " Капитал ".

Следващата седмица (16 февруари), Съдът на Европейски Съюз ще се произнесе по механизма за конвенционалност, които още през сегашния месец може в допълнение да лиши страната от европейско финансиране поради проблемите с върховенството на закона.
Сложните връзки Полша - Европейски Съюз
, посегателство на правата на LGBT общността, понижаване на репродуктивните права на дамите и засягане на свободата на медиите в страната. Кризата в връзките доближи своя връх през октомври предходната година, когато Конституционният арбитражен съд на Полша постанови, че някои закони на Европейския съюз са несъвместими с конституцията на страната.

За да се оправи с рецесията на Запад, Полша погледна на Изток, написа Foreign Policy. Когато мощният човек на Беларус Александър Лукашенко провежда миграционната рецесия на източната граница на Полша в отговор на глобите на Европейски Съюз, партията " Право и правдивост " зае твърда позиция във връзка с миграцията. И това до известна степен подейства - Брюксел изрази " взаимност " с Варшава без значение от изискванията, които Полша наложи по границата си с Беларус. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заприказва за иницииране на " спор по отношение на финансирането от Европейски Съюз на физическа гранична инфраструктура " в района.
Реклама
Миналата седмица Варшава подписа договорка с Прага за преустановяване на дългогодишен - и все по-скъп - спор за въглищната мина " Турув ", покрай границата с Чехия. През септември Съдът на Европейски Съюз наложи на Варшава санкция от 500 хиляди евро дневно, до момента в който мината не бъде затворена. Европейската комисия заяви, че е почнала процедура за отнемането на 15 млн. евро санкция и 30 хиляди евро рента поради отхвърли на Варшава да затвори въглищната мина. Въпреки реализирано извънсъдебно съглашение сред двете страни Брюксел предизвести, че ще си прибере дължимата санкция за интервала от нареждането на съда до изтеглянето на желае.
Накъде в действителност гледа Полша
Полша продължава да играе несигурна игра, употребявайки геостратегическата си позиция. От една страна, полският президент Анджей Дуда се срещна предходната седмица с китайския водач Си Цзинпин в коридорите преди откриването на олимпийските игри в Пекин и беше единственият водач на Европейски Съюз, който реши да посети китайската столица за олимпиадата.

От друга страна, тази седмица Германия, Франция и Полша оповестиха единение в задачата си за опазване мира в Европа. Лидерите на трите страни от така наречен Ваймарски триъгълник се срещнаха в Берлин, с цел да обсъдят методите за деескалация на напрежението, подбудено от скупчването на съветски войски по границата с Украйна.

Олаф Шолц се върна от Вашингтон, където беседва по тематиката с американския президент Джо Байдън, а френският държавен глава направи аудиенция в Киев и Москва.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Енергетика 3 Отбрана 1 Отбрана 2 Градове 3 Енергетика 1 Свят 2 Енергетика 3 Отбрана Реклама
" Полша играе основна роля във връзка с статута си в политическите връзки с Украйна и Русия. Ние сме в характерна позиция и политическа обстановка. Радвам се, че Европейският съюз се вслушва в Полша и взема поради нейното мнение по отношение на спора, породен от Русия. ", показа още пред " Капитал " евродепутатът.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР