Полският президент Анджей Дуда наложи вето на закон, позволяващ на

...
Полският президент Анджей Дуда наложи вето на закон, позволяващ на
Коментари Харесай

Полският президент наложи вето на закон за разжалване на офицери от соца

Полският президент Анджей Дуда наложи несъгласие на закон, допускащ на управляващите да разжалват висши офицери от времето на комунизма, съобщи Асошиейтед прес.

В претекстовете си Дуда уточни, че законът е неправдив, тъй като не дава опция на засегнатите, някои от които са покойници, да се защитят. Президентът уточни също, че хората през днешния ден деликатно наблюдават дали се съблюдава върховенството на закона в Полша, имайки поради безпокойството на Европейски Съюз, провокирано от измененията в полската правосъдна система.

Управляващата партия " Право и правдивост ", за която наказването на някогашните комунисти е в основата на нейната стратегия, сподели посредством говорителката си Беата Мазурек, че е " сюрпризирана и разочарована " от решението на Дуда.

Поддръжниците на закона виждат в него акт, въздаващ правдивост, само че съперниците му го окачествяват като акт на политическо възмездие. Според последните социологически изследвания той е неизвестен.

Законът разрешава генерали и други висши офицери от времето на комунизма да бъдат разжалвани в редови войници поради ролята им в наложения от Москва режим, траял от 1944 до 1990 година, и в репресиите при ръководството на военачалник Войчех Ярузелски през 1981 година, при които са убити към 100 дисиденти, отбелязва Асошиейтед прес.

Законът би засегнал и полският космонавт военачалник Мирослав Хермашевски, който в този момент е на 76 години. Много хора в Полша не съгласни с това. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР