Полският опозиционен лидерДоналд Тускобяви началото на нова ера за страната

...
Полският опозиционен лидерДоналд Тускобяви началото на нова ера за страната
Коментари Харесай

Туск: За Полша започва нова ера, това е краят на лошите времена

Полският опозиционен лидерДоналд Тускобяви началото на нова епоха за страната си, откакто опозиционните партии наподобява са спечелили задоволително гласове на вчерашните парламентарни избори, с цел да смъкват от власт ръководещата националистическа консервативна партия, съобщи Дарик с позоваване на Асошиейтед прес.

Управляващата партия „ Право и правдивост “ влезе в несъгласия със съдружниците си и е изправена пред обвинявания, че през осемте си години на власт е подкопавала върховенството на закона в Полша.

Изглежда, че гласоподавателите са мобилизирани както в никакъв случай до момента, гласувайки даже по-масово, в сравнение с когато беше свалена комунистическата власт през 1989 година Резултатите от екзитпола дефинираха изборната интензивност на рекордните 72,9 %. На някои места хората към момента чакаха на опашка в часа, когато изборните секции трябваше да затворят, само че на всички беше дадена опция да гласоподават.

Ако резултатът, плануван от екзитпола, се резервира, „ Право и правдивост “ от една страна печелят, само че от друга губят. ПиС получава най-вече места, само че по-малко, в сравнение с предходните избори и незадоволително, с цел да управлява държавно управление, което да може да прокарва закони.
Екзитполът на Ipsos (Ипсос) сподели, че ПиС получават 200 места. Нейният евентуален сътрудник, крайнодясната „ Конфедерация “, получава 12 места, което политическата мощ регистрира като проваляне.

Според данните от екзитпол три опозиционни партии евентуално са спечелили общо 248 места в Сейма – 460-местната долна камара на Народното събрание. Най-много гласове има „ Гражданска коалиция “, водена от Туск, някогашен министър председател и някогашен ръководител на Европейския съвет. Тя печели 31,6%, сочи екзитполът.

„ Аз съм политик от доста години. Аз съм състезател. Никога в живота си не съм бил толкоз благополучен, че съм заел видимо второ място. Полша завоюва. Демокрацията победи. Отстранихме ги от власт. “ - сподели въодушевено Туск на свои поддръжници.

„ Този резултат към момента може да стане по-добър, само че занапред можем да кажем, че това е краят на неприятните времена, това е краят на ръководството на „ Право и правдивост “ “, добави Туск.

Лидерът на ПиС Ярослав Качинскипризна неопределения резултат. Той сподели на поддръжниците си в партийната централа, че резултатът на неговата партия от близо 37% от гласовете съгласно екзитпола е сполучлив, което я прави партията, спечелила най-вече гласове на три следващи парламентарни избора.

„ Трябва да имаме вяра и също по този начин би трябвало да знаем, че без значение дали сме на власт или в съпротива, ние ще осъществяваме този (политически) план по разнообразни способи и няма да позволим Полша да бъде предадена “, сподели Качински.

Ако тези резултати се запазят и ПиС е първа политическа мощ, най-вероятно тя първа ще получи от президента Анджей Дуда опция да се опита да сформира държавно управление.

Премиерът Матеуш Моравецки сподели в ефира на Polsat News, че Дуда „ ще повери задачата за сформиране на държавното управление на излязлата отпред партия и в тази първа стъпка сигурно ще се опитаме да изградим парламентарно болшинство “.
Възникна обаче въпросът дали ПиС ще получи утвърждението на новия парламент.

Три опозиционни партии, „ Гражданска коалиция “ на Туск, „ Трети път “ и „ Нова левица “, участваха на изборите с обособени листи, само че с едни и същи обещания – да отстранят ПиС и да възстановят положителните връзки с Европейския съюз.

Гласовете към момента се броят и държавната изборна комисия споделя, че чака да има дефинитивни резултати до на следващия ден сутринта.
Високата изборна интензивност също удължи преброяването на късното изследване на „ Ипсос “, основано на констатации от 50% от изборните секции, което към момента не беше оповестено в ранните утринни часове.

По време на акцията доста поляци дефинираха вота като най-важния от 1989 година, когато се роди нова народна власт след десетилетия комунизъм. Тогава изборната интензивност беше 63 %.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР