Полският опозиционен лидер Доналд Туск се опитва да повиши изборните си шансове с митинг във Варшава

...
Полският опозиционен лидер Доналд Туск води шествие във Варшава в
Коментари Харесай

Полският опозиционен лидер Доналд Туск води шествие във Варшава в неделя, целящо да активизира поддръжниците и печелейки нови сърца в своята безпрецедентна битка за сваляне на дясното правителство на предстоящите парламентарни избори в нацията

От МОНИКА ЩИСЛОВСКА Associated Press, 30 септември 2023 г., 2:15 ч. Избори.

Бившият министър-председател и бивш лидер на Европейския съюз се завърна в полската политика преди няколко години, опитвайки се да вдъхне нов живот на изнемогващата си партия и да си върне властта - и да обърне това, което мнозина смятат за деградация на фундаменталните права и връзки с европейските партньори в рамките на управляващата популистка партия "Право и справедливост".

66-годишният Туск се надява голям митинг, който организира за неделя, да активизира поддръжниците му .

Но той се сблъсква с много препятствия, включително разделения сред неговите опозиционни редици и, което е още по-важно, мощни правителствени сили, които го представят като нелоялен към нацията.

Оформянето на кампанията е дълго и горчиво лично съперничество между Туск и шефа на Закона и справедливостта Ярослав Качински, който е 74-годишен де факто лидер на страната. Качински, други правителствени фигури и държавни медии многократно твърдят, че времето на Туск като министър-председател от 2007 до 2014 г. е било вредно за Полша.

Те посочват добрите му отношения с тогавашния германски канцлер Ангела Меркел, за да направят недоказани обвинения, че той представлява интересите на Германия, съседна страна, която брутално окупира Полша по време на Втората световна война. Те също така го обвиняват, че е изоставил Полша, когато отиде в Брюксел през 2014 г., за да стане президент на Европейския съвет, висш пост в ЕС.

„Г-н Доналд, вие напуснахте Полша, за да обслужват германските интереси в Брюксел за големи пари. … Отказах се от висока заплата, за да служа на Полша“, наскоро написа в Туитър премиерът Матеуш Моравецки, бивш банкер, след като Туск попита дали крие богатството си.

Туск отрече да е привърженик на Германия и се смее на обвиненията.

„Маршът на милиони сърца“ на Туск в неделя идва две седмици преди 15 октомври гласуване. Неговият избирателен алианс, Гражданската коалиция, изостава с няколко процентни пункта зад Закон и справедливост в проучванията на общественото мнение.

Походът, най-голямото предизборно събитие на коалицията, беше вдъхновен от огромният успех на подобен марш на 4 юни, който привлече стотици хиляди поддръжници на опозицията от цяла Полша.

Едно от най-големите предизвикателства пред Туск е да убеди поддръжниците си, че управляващата партия може да бъде победена, въпреки че е консолидирала огромна власт.

„На 4 юни вие дадохте надежда на Полша, така че аз ви моля сега: на 1 октомври нека дадем не само надежда, но пълна вяра в победата, в нашия успех в премахването на тези зли хора от власт “, каза Туск, когато обяви марша в неделя.

Туск се противопоставя на опитите на популисткото правителство да го представи като непатриотичен. Символът на кампанията му е сърце в националните цветове на бяло и червено, за да покаже, че „всички имаме Полша в сърцата си.“

Походът на 4 юни видя огромно изливане на солидарност, защото се проведе, след като Законът и справедливостта приеха спорен закон за създаване на държавна комисия за разследване на руското влияние в Полша. Законът беше възприет като начин на управляващата партия да атакува Туск и да го отстрани от обществения живот. Вместо това събра подкрепата за Туск и повиши изборните му шансове.

Опозиционните групи оставиха настрана различията си и тогава маршируваха с Туск. Но този път опозиционен съюз, наречен "Третият път" - коалиция на центристката партия "Полша 2050" и аграрната Полска народна партия (PSL) - няма да участва.

Третият път участва тогава, защото руската комисия за влияние „показа много ясно, че управляващият екип, използвайки нецивилизовани методи, иска да се докопа до лидера на най-големите опозиционна партия“, каза сенатор Ян Филип Либицки от PSL пред Асошиейтед прес. „Имаше причина за тази изключителна мобилизация.“

Либицки казва, че сега няма такъв належащ въпрос.

Тези разделения усложняват опитите на Туск да се върне на власт. Неговият електорален алианс включва неговата партия "Гражданска платформа" и още три малки партии. Въпреки това, освен Третия път, в опозиционния лагер има и партията на левицата, която се състезава за по-младите гласоподаватели срещу крайнодясната партия Конфедерация. Партията набира популярност, особено сред младите мъже, на които им е омръзнало от политическите партии, доминирали в Полша през по-голямата част от посткомунистическата ера.

Рафал Хведорук, политолог от Варшавския университет, казва, че коалицията на Туск, левицата и Третият път заедно изглеждат готови да получат мнозинство от гласовете, съдейки по проучванията на общественото мнение. Но те не са Не са разработили съвместна изборна стратегия.

Някои анализатори виждат разединението в опозицията като отчасти грешка на Туск.

Tusk е харизматичен лидер с дълъг политически опит у дома и в международен план. Но той също има репутация на доминиращ спрямо другите в своята партия и това накара някои да напуснат и да се присъединят към други групи, както направи Либицки през 2018 г.

Туск наскоро премести центристкия си съюз вляво, ухажвайки жените и по-младите избиратели. Гражданска платформа традиционно заема доста консервативна позиция по отношение на абортите. Но след като беше наложена почти пълна забрана от Закона и справедливостта, Туск обеща да либерализира закона за абортите и заплаши да забрани на партийни членове, които критикуват неговия план, да се кандидатират на избори.

Депутатът Богуслав Соник напусна партията на Туск тази година на фона на разногласия относно абортите и общото отклонение вляво и сега е необвързан.

„Партията не може да се води във военен стил“, каза той по комерсиалната радиостанция RMF FM. „Това са въпроси на съвестта.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР