Полският опозиционен лидер Доналд Туск приветства екзитполове, показващи, че опозиционните

...
Полският опозиционен лидер Доналд Туск приветства екзитполове, показващи, че опозиционните
Коментари Харесай

„Нова ера“: Туск празнува екзитполове, предполагащи победа на опозицията в Полша

Полският опозиционен водач Доналд Туск приветства екзитполове, показващи, че опозиционните партии са на път да обезпечат евентуално болшинство на парламентарните избори в страната над ръководещата консервативна националистическа партия.

Бивш ръководител на Европейския съвет, успеха на Туск би предиздвикала Полша да се сближи с европейските съдружници и да съживи поддръжката за Украйна. Неговата партия Гражданска коалиция (KO) се кандидатира с Третия път и Новата левица с обособени билети, само че с общ ангажимент за възобновяване на връзките с Европа.

Продължавайте да четете

листата от 3 детайла Полша и Унгария се сблъскват с водачите на Европейски Съюз за миграционната промяна Дълбоко поляризирана Полша отива към урните: Вашето просто управление за вота Полша гласоподава на основни избори на фона на възходящ шовинизъм, война в Украйна завършек на списъка

Управляващата партия " Право и правдивост " (PiS) в началото поддържа Украйна, само че промени позицията си, явно вярвайки, че полските гласоподаватели се изморяват от войната на Русия в страната.

Екзитполът на Ipsos предвижда, че до момента в който PiS ще се появи като най-голямата партия с почти 36,8 % от гласовете, което се равнява почти на 200 места, водената от KO опозиционна формация ще обезпечи 248 от 460-те места в Народното събрание на Полша, задоволително за образуват болшинство.

За отбелязване е, че първичните резултати демонстрират, че изборите в неделя може също да са въодушевили по-висока изборна интензивност, в сравнение с през 1989 година, когато към 63 % от поляците гласоподаваха на избори, които смъкнаха комунистическите управляващи.

„ Демокрацията победи... Това е краят на държавното управление на PiS “, сподели Туск пред членовете на партията на тържество в неделя вечерта, където той и други носеха червени сърца на облеклата си.

Като член на Европейския съюз и НАТО, изменящата се позиция на Полша във връзка с прилежаща Украйна и реакцията към хората, бягащи от спора, се следиха деликатно.

Високата изборна интензивност докара до дълги опашки в изборните секции, само че съгласно известията хората, които към момента бяха на опашка при формалното затваряне на изборните секции, към момента съумяха да гласоподават.


Лидерът на PiS Ярослав Качински беше заглъхнал в мненията си в централата на партията в централната част на Варшава, което демонстрира, че не е ясно дали резултатите от неделя ще се трансфорат в нов мандат на власт.

„ Трябва да имаме вяра, че без значение дали сме на власт или в съпротива, нашият план ще продължи “, сподели Качински. „ Няма да позволим на Полша да загуби [правото] да взема решение личната си орис. “

PiS отхвърля нейните промени да са подкопали демокрацията, заявявайки, че те са имали за цел да създадат страната и нейната стопанска система по-справедливи, като в същото време отстраняват последните следи от комунизма. Тя е построила своята база за поддръжка на великодушни обществени дарения и заричане за повече самостоятелност от Брюксел.

Туск сподели, че ще се опита да отблокира към 110 милиарда евро от фондовете на Европейския съюз, предопределени за Полша, които бяха замразени заради опасения за върховенството на закона, от първия ден, в случай че оглави ново държавно управление.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР