Полският министър Збигнев Рау обвини германския канцлер Олаф Шолц в

...
Полският министър Збигнев Рау обвини германския канцлер Олаф Шолц в
Коментари Харесай

Полският външен министър обвини Шолц в намеса във вътрешните работи на страната

Полският министър Збигнев Рау упрекна немския канцлер Олаф Шолц в интервенция във вътрешните работи на страната поради рецензиите му към Варшава за скандал с вероятни нарушавания при издаване на визи.

„ Последното изказване на немския канцлер Олаф Шолц нарушава правилото на суверенното тъждество на страните, които са в основата на добросъседските връзки и приятелското съдействие с Полша и са провъзгласени от немското държавно управление в съглашението с Варшава от 1991 година Компетентността на немския кацлер явно се визира протичащият развой в Полша, написа Рау на страницата си в „ Туитър “.

Според шефа на полското външно министерство изказванията на Шолц “показват опит за интервенция във вътрешните работи на полската страна и предизборната акция, която се организира в Полша ”. „ В името на положителните двустранни връзки приканвам немския канцлер да почита суверенитета на Полша и да се въздържа от изказвания, които са в ущърб на нашите връзки “, добави Рау.

Предния ден Шолц позволи стягане на контрола по границите на Германия, изключително с Полша, поради внезапното нарастване на броя на незаконните мигранти. Ръководителят на немското държавно управление също прикани за изясняване на възможни нарушавания при издаване на визи в прилежаща Полша.

По-рано стана известно за така наречен визов скандал, за главен провинен за който беше разгласен държавният секретар на полското външно министерство Пьотр Вавжик, който беше уволнен на 31 август. Той е упрекнат в правенето на проект за улеснение на издаването на визи на краткотрайни служащи от 20 страни, което може да докара до влизането на до 400 хиляди чужденци в републиката. Главната прокуратура на Полша разгласи, че проверява седем души по съмнение за ускорение на издаването на работни визи против възнаграждение. Арестувани са трима обвинени.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР