Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви в четвъртък, че Варшава ще

...
Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви в четвъртък, че Варшава ще
Коментари Харесай

Ще защитаваме Швеция и Финландия, ако бъдат нападнати по време на присъединяването към НАТО: Полският премиер

Полският министър-председател Матеуш Моравецки съобщи в четвъртък, че Варшава ще отбрани Швеция и Финландия , в случай че бъдат нападнати по време на процеса на присъединението им към военния съюз НАТО, оповестява Политико.

" Искам ясно да заявя, че при положение на нахлуване против Швеция и Финландия по време на процеса на присъединение Полша ще им се притече на помощ ", сподели той по време на конференцията Strategic Ark във Варшава, проведена от мозъчен концерн.

След повече от половин век боен неутралитет двете страни публично подадоха в сряда заявките си за присъединение към военния съюз в отговор на смъртоносната война на Русия против Украйна.

 

Няма формален график за присъединение към НАТО, макар че от новите страни се изисква да изпълнят няколко стъпки, в това число да вземат участие в публични договаряния за присъединение в централата на военния алианс в Брюксел и да показват " заявления за ангажираност " Въпреки че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг загатна, че кандидатурите на Финландия и Швеция могат да бъдат " ускорени ", съгласно анализатори процесът може да отнеме още няколко месеца.

Турция също по този начин заплаши да блокира кандидатурите за присъединение на двете скандинавски страни, обвинявайки ги в поддръжка на кюрдски групи, които Анкара счита за терористични организации. Всички членове на НАТО би трябвало единомислещо да одобрят дадена страна-кандидатка, преди тя да се причисли към алианса.

   Снимка: AFP via Getty Images 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР