Полският министър-председател Матеуш Моравецки е потвърдил пред германския канцлер Ангела

...
Полският министър-председател Матеуш Моравецки е потвърдил пред германския канцлер Ангела
Коментари Харесай

Полша предупреди Меркел, готова е за вето на евробюджета

Полският министър-председател Матеуш Моравецки е удостоверил пред немския канцлер Ангела Меркел, че Полша е подготвена да наложи несъгласие върху новия 7-годишен евробюджет в спор за опитите на Европейския съюз да обвърже разпределянето на средства с върховенството на правото, осведоми "Ройтерс ".

В разногласието Полша и Унгария блокират средства на Европейски Съюз на стойност 1,8 трлн. евро, в това число стотици милиарди, които би трябвало да бъдат изплатени скоро, с цел да оказват помощ на Общността да излезе от двойна криза, породена от втора вълна на пандемията от COVID-19.

"Аз... потвърдих нашата подготвеност да наложим несъгласие върху новия бюджет, в случай че не намерим решение, което е положително за Европейски Съюз като цяло, а освен за някои от неговите членове ", написа Моравецки на страницата си във Фейсбук.

В момента Европейският съюз проверява националистическите държавни управления на Полша и Унгария за подкопаване на независимостта на техните правосъдни органи и медии. Брюксел се опита да приложи условия за изплащането на пари в Европейски Съюз.

"Днес споделих на (германския) канцлер, че Полша чака по-нататъшна работа за намиране на решение допустимо най-скоро, което да подсигурява правата на всички държави-членки и да съблюдава договорните процедури ", написа Моравецки.

В четвъртък той организира диалози в Будапеща с унгарския министър председател Виктор Орбан. Двамата съдружници издадоха взаимна декларация, в която обявиха, че Европейски Съюз не може да приложи условия за господство на закона към фондовете, в случай че блокът не промени учредителния си контракт.

Говорителят на полското държавно управление Петър Мюлер сподели в петък на държавната осведомителна организация PAP Моравецки изпрати на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен второ писмо по отношение на опита за обвързване на средствата с опасенията за върховенството на закона.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР