Полският министър на спорта Камил Бортничук заяви в четвъртък, че

...
Полският министър на спорта Камил Бортничук заяви в четвъртък, че
Коментари Харесай

Полша очаква 40 държави да се противопоставят на руското участие в Олимпиадата

Полският министър на спорта Камил Бортничук съобщи в четвъртък, че чака няколко десетки народи да се опълчват на включването на спортисти от Русия и Беларус на Олимпийските игри в Париж през 2024 година „ Мисля, че идната седмица... доста твърда позиция от страна на представители на тези 40 страни ще види бял свят “, сподели той пред държавната телевизия. Позицията ще " доста ясно се опълчи на присъединяване на руснаци и беларуси в олимпийските игри ", добави той. Според министъра в тези страни ще попадат членове на Европейския съюз и Англия. Бортничук също загатна Съединените щати, макар че Белият дом в четвъртък съобщи, че ще поддържа разрешаването на съветски и беларуски спортисти да се състезават като неутрални.

Министрите на спорта от групата имат очакван видео диалог за 10 февруари, добави той. През последните няколко дни станахме очевидци на възходящ спор към Игрите в Париж през 2024 година Украйна приканва съветските спортисти да бъдат изцяло неразрешени поради бруталната инвазия на страната им в Украйна, като украински спортисти са измежду жертвите. Русия упорства всички ограничавания да бъдат отстранени, заявявайки, че Олимпиадата не би трябвало да се политизира. Международният олимпийски комитет (МОК) съобщи, че изследва " път " за присъединяване на руснаците в летните игри, евентуално като неутрални спортисти.

По-рано в четвъртък Бортничук и сътрудниците му от балтийските страни разгласиха взаимно изказване, в което подлагаха на критика МОК. „ Естония, Латвия, Литва и Полша осъждат напъните на Международния олимпийски комитет да върне в интернационалните надпревари спортистите на страните-агресори Русия и Беларус “, се споделя в известието. Усилията за включване на спортистите „ под булото на неутралитета легитимират политическите решения и необятно публикуваната агитация на тези страни също посредством потреблението на спорта като похищение на вниманието от противозаконната експанзия против Украйна “. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР