Полският министър на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш призова днес за създаване

...
Полският министър на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш призова днес за създаване
Коментари Харесай

Полша призова Унгария бързо да одобри членството на Швеция в НАТО

Полският министър на защитата Владислав Кошиняк-Камиш прикани през днешния ден за основаване на „ коалиция за напън “, която да накара Унгария „ неотложно да се съгласи “ на присъединението на Швеция към НАТО, съобщи полската новинарска организация ПАП.

Унгария е единствената страна членка на НАТО, която към момента не е одобрила кандидатурата на Швеция в НАТО, откакто Турция най-сетне даде зелена светлина на Стокхолм. Унгарските държавни чиновници обявиха, че желаят първо шведският министър председател Улф Кристершон да посети Будапеща, преди да дадат утвърждението.

По време на конференция през днешния ден министърът на защитата и вицепремиер на Полша Владислав Кошиняк-Камиш съобщи, че присъединението на Швеция визира „ главен въпрос за сигурността в Европа и по света, както и за усилването на северния фланг на НАТО “.

„ След решението на Турция да се съгласи на присъединението на Швеция към НАТО, имам вяра, че унгарците би трябвало неотложно да дадат сходно единодушие “, съобщи Кошиняк-Камиш. „ Всякакво закъснение, всякакво блокиране на усилването на съюза, който включва и Унгария, е в ущърб на Алианса и ще навреди на нашите страни, в това число и на Унгария “, добави той.

Министърът добави, че ще повдигне въпроса пред Вишеградската четворка, включваща Чехия, Унгария, Полша и Словакия, на срещата на министрите от Европейски Съюз, както и пред генералния секретар на НАТО.

„ Струва си да образуваме коалиция, която да упражни положителен напън, положителни страсти, които да поощрят Унгария да вземе решението колкото се може по-бързо. Не мога да си показва, че Унгария ще блокира в дълготраен проект [присъединяването на Швеция към НАТО] “, добави той.

Министърът насочи апела си откакто ръководещата в Унгария коалиция " ФИДЕС-Християндемократическа национална партия " бойкотира в понеделник изключително парламентарно съвещание, отдадено на присъединението на Швеция към НАТО.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР