Полският Конституционен съд е нарушил свободата на изразяване, като е

...
Полският Конституционен съд е нарушил свободата на изразяване, като е
Коментари Харесай

ЕСПЧ: Полският Конституционен съд е нарушил свободата на изразяване

„ Полският Конституционен съд е нарушил свободата на изложение, като е отказал достъп до социална информация на правозащитна група “.


Това постанови на 21 март Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ), заяви TVP World.

Сегашният кабинет, Европейска комисия и европейските съдилища постоянно упрекват предходното държавно управление на партия " Право и правдивост " (ПиС), че е политизирало редица държавни институции, в това число Конституционния арбитражен съд на страната (КТ), който ревизира сходството на законите с конституцията на Полша.

Медиите упрекнаха управителните фигури в КТ, в това число ръководителя на съда Юлия Пшилубска, че поддържат близки връзки с ръководещата партия, което е нарушаване на правилото на разделяне на управляващите.

През 2017 година неправителствената организация Sieć Obywatelska Watchdog Polska се обърна към КТ с искане да даде дневниците от срещите на Пшилубска и нейния заместител Мариуш Мушински. НПО-то изиска и достъп до дневника на посетителите на TK.

Искането за информация породи по отношение на опасенията дали двамата съдии са се срещали с политик, чийто юридически статут в наказателното произвеждане се дефинира от Конституционния съд.

КТ отхвърли настояването, като съобщи, че календарите на срещите не съставляват социална информация. Провинциалният административен съд отхвърли жалбата на неправителствената организация, а Върховният административен съд удостовери решението на първата инстанция.

Така, откакто изчерпва вътрешната процедура, делото отива в Страсбург през 2020 година

Европейски съд по правата на човека постанови, че полският Конституционен съд е нарушил член 10 от Европейската спогодба за правата на индивида, като е отказал на неправителствената организация достъп до календарите на съвещанията. В решението обаче се показва, че КТ не е нарушил конвенцията във връзка с входните протоколи, защото не е длъжен да ги поддържа според вътрешното право.

Решението не е дефинитивно. В период от три месеца всяка от страните може да изиска делото да бъде отнесено до Голямата камара на Европейски съд по правата на човека.

Ако бъде подадено такова искане, петима съдии ще преценяват дали делото заслужава по-нататъшно разглеждане. Ако настояването за препращане бъде отхвърлено, решението от 21 март ще стане дефинитивно в същия ден./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР