Полският Конституционен съд днес отхвърли като незаконни плановете за ликвидиране

...
Полският Конституционен съд днес отхвърли като незаконни плановете за ликвидиране
Коментари Харесай

Удар за Туск! Полският Конституционен съд отхвърли плана за преструктуриране на обществените медии

Полският Конституционен съд през днешния ден отхвърли като противозаконни проектите за очистване на държавните радио, телевизия и осведомителна организация, които съгласно новото проевропейско съдружно държавното управление са се трансформирали в пропагандни канали за управлявалата преди този момент десница, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Решението на Конституционния съд акцентира провокациите, пред които е изправена обединението на премиера Доналд Туск при анулация на промените, въведени от управлявалия преди него кабинет на партията " Право и правдивост " (ПиС).

Министерството на културата на Полша бързо разгласи решението за невалидно заради това, че съгласно него има нередности при назначението на съдиите от трибунала, всички поели постовете си по времето на ПиС, което още повече разпали спора сред държавното управление на Туск и поддръжниците и съдружниците на някогашната ръководеща партия, измежду които е и президентът Анджей Дуда.

Министерството се базира и на предходни резолюции на Европейския съд по правата на индивида, в които се споделя, че полският Конституционен съд в настоящия си тип не е " самостоятелен и неутрален " и че заради това решенията му " нямат общозадължителна мощ ".

Министърът на културата на Полша разгласи през декември, че пристъпва към очистване на държавната телевизия, радио и осведомителна организация, откакто президентът Дуда наложи несъгласие на проектите за разноски на новото държавно управление за финансиране на публичните медии.

Полската държавна телевизия, радиото и осведомителната организация ПАП към момента действат, само че с нови стратегии и публицисти.

Правителството алармира, че след ликвидацията желае да ги възвърне като нови юридически лица под ново управление.

Сблъсъкът по отношение на правото на държавното управление да ликвидира публичните медии е единствено един от няколкото сред сегашната и предходната администрация, напомня Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР