Полските законодатели гласуваха в петък за одобряване на закон за

...
Полските законодатели гласуваха в петък за одобряване на закон за
Коментари Харесай

Полша прие закона срещу руското влияние

Полските законодатели гласоподаваха в петък за одобрение на закон за съветското въздействие, подложен на критика от Европейския съюз и Съединени американски щати , оповестява Euronews.

Има опасения , че законът, препоръчан през май от ръководещата дясна полска партия " Право и правдивост " (ПиС), може да бъде употребен за ориентиране към политическата съпротива .

Когато влезе в действие, той ще сътвори мощна комисия от специалисти, които могат да проверяват хипотетичната съветска интервенция в Полша и да посочат имена на политици, които хипотетично са я разрешили .

Тогава комисията може да забрани на засегнатите да заемат обществени длъжности .

Критиците обаче споделят, че законът е  ориентиран най-вече към някогашния министър председател Доналд Туск , който се чака да се кандидатира на парламентарни избори по-късно тази година.
 Полша усилва двойно числеността на армията си
Полша усилва двойно числеността на армията си

Планира се броят на дивизиите да се усили от 4 на 6, а арзходите за защита до 4% от Брутният вътрешен продукт

ПиС упреква Туск, че е бил прекомерно другарски надъхан към Русия и президента Владимир Путин като министър председател сред 2007 година и 2014 година и е сключвал газови покупко-продажби, преференциални за Москва.

По-късно Туск отиде в Брюксел, с цел да бъде президент на Европейския съвет сред 2014 година и 2019 година Той и водачът на ПиС Ярослав Качински са дългогодишни политически противници.

След рецензиите президентът Анджей Дуда предложи незабавни промени в закона, с цел да го смекчи .

Долната камара на Полша (Сейм) гласоподава с 235 против 214 и четирима въздържали се за отменяне на ветото на Сената върху проектозакона, променен от Дуда. Сега законодателството изисква подписът на Дуда да влезе в действие .

Измененият законопроект приканва за комисия, която да ревизира дали сред 2007 и 2022 година политици са взели решения под въздействието на Русия , които биха могли да застрашат сигурността на Полша .

Дуда твърди, че това е належащо в името на прозрачността и за да се попречи на Русия да заплаши бъдещата непоклатимост на Полша .

Държавният департамент на Съединени американски щати и управляващите на Европейски Съюз остро разкритикуваха закона в първата му версия и показаха угриженост по отношение на последствията му за демокрацията в Полша .

Посегателствата на ПиС върху независимостта на правосъдната система провокираха интернационална паника през последните години.
 Екологичен потенциал
Екологичен потенциал " поряза " Полша с остра резолюция за правата

Заради изборните правила и комисията за съветско въздействие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР