Полските власти са решили да изгонят около 40 руски дипломати

...
Полските власти са решили да изгонят около 40 руски дипломати
Коментари Харесай

Полша експулсира 45 руски дипломати за шпионаж, а един арестува за подривна дейност

Полските управляващи са решили да изгонят към 40 съветски дипломати за активността им, която е несъвместима с дипломатическия им статут, което на езика на дипломацията значи шпионаж, оповестиха импровизирано държавни източници за Onet. Информацията беше доказана от представителя на министъра-координатор на специфичните служби Станислав Жарин, който съобщи, че ABW е изготвила лист с 45 души от дипломатическите среди, които работят за съветското разузнаване.

Според добре осведомени източници на Onet съветският дипломат в Полша Сергей Андреев е бил извикан незабавно в Министерството на външните работи тази заран, с цел да се разиска тъкмо този въпрос.

Списъкът на съветските дипломати, които съгласно полските управляващи са взели участие в действия на полска територия, несъвместими с Виенската спогодба за дипломатическите връзки, включва към 40 души, измежду които са и чиновници на съветското посолство във Варшава.

Всички тези дипломати са представлявали опасност за сигурността на Република Полша, а активността им може да се смята за шпионаж в интерес на непозната страна.

На конференция Станислав Жарин приказва за листата на лицата, които ще бъдат експулсирани от Полша.

ABW показва, че Русия все по-често работи настъпателно против Полша. Жарин добави, че лицата, разпознати от ABW, са били избрани като чиновници на разнообразни специфични служби, настоящи в Русия.

Съществуването на листата беше доказано и от представителя на държавното управление Пьотр Мюлер.

" Такъв лист е предаден. Днес съветският дипломат беше извикан в Министерството на външните работи. Ще беседваме за това и решенията за по-нататъшните стъпки ще бъдат оповестени през днешния ден ", сподели той в Сейма.

Руското министерство на външните работи даде обещание отговор на експулсирането на дипломатите.
Независимо от това полската Агенция за вътрешна сигурност задържа мъж, обвинен в шпионаж в интерес на Русия, оповестиха през днешния ден полските управляващи.

Лицето, чиновник в Службата за гражданска регистрация във Варшава, е било арестувано на 17 март и публично упрекнато в шпионаж, заяви държавната осведомителна организация PAP.

Съдът е издал заповед за тримесечен арест и мъжът може да получи присъда до 15 години затвор, оповестиха формалните лица пред публицисти.

Станислав Жарин, представител на полските служби за сигурност, съобщи пред организация PAP, че арестуваният е събирал данни и ги е предавал на съветската Служба за външно разузнаване.

Поради служебните си отговорности мъжът е имал достъп до архивите на Службата за гражданска регистрация и тези на град Варшава, уточни Жарин.

" Предвид естеството на документите, събирана от тези звена, дейностите на обвинения са представлявали опасност за вътрешната и външната сигурност на Полша ", уточни представителят. / БГНЕС

/БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР