Полските власти прекратиха предсрочно споразумението за доставка на руски газ,

...
Полските власти прекратиха предсрочно споразумението за доставка на руски газ,
Коментари Харесай

Полша скъса предсрочно газовите си връзки с Русия -

Полските управляващи прекратиха предварително съглашението за доставка на съветски газ, макар че в началото възнамеряваха да се откажат от доставките едвам в края на 2022 година, заяви пред Полското радио представител на държавното управление за стратегическата енергийна инфраструктура Пьотр Наимски.

По думите му още на 13 май държавното управление е взело решение да приключи съглашението, подписано през 1993 година " След 30 години можем да заявим, че връзките сред Полша и Русия в газовия бранш към този момент не са годни ", сподели Наимски, съобщи " Настоящее время ".

Полските медии допълват, че съгласно представителя на държавното управление, задачата на Русия е посяването на разкол и нарушение на солидарността в Европейски Съюз.

" Всичко останало са принадлежности. Подобно беше и със " Северен поток 2 ". Тези, които са по-зависими, се подават. Тези, които са по-малко подвластни, се пробват да се измъкнат ", съобщи той.

Според Пьотр Наимски секторът от газопровода Ямал-Европа, по който се транспортира газ от Русия, може да се употребява за доставки от Германия. По силата на съглашението Полша може да получава от Русия общо до 10 млн. куб. м газ годишно.

На 26 април, полските управляващи взеха решение да заплащат за съветския газ в рубли. На идващия ден " Газпром " спря доставките на газ за полската компания PGNiG. Русия твърдеше, че по-късно Полша е почнала да купува газ през Германия, само че на 4 май  " Газпром " заяви, че Германия е прекратила доставките на газ от Русия за Полша.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР