Полските служби за сигурност съобщиха, че са извършили обиск на

...
Полските служби за сигурност съобщиха, че са извършили обиск на
Коментари Харесай

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полските служби за сигурност оповестиха, че са направили обиск на съветска шпионска мрежа в съдействие с чешкото разузнаване, което ден по-рано разруши огромна съветска пропагандна мрежа.

Службите обявиха, че интервенциите им са свързани с повдигнатите по-рано тази година обвинявания против полски жител, обвинен в шпионаж в интерес на Русия, съобщи Агенция Франс Прес.



" Агенцията за вътрешна сигурност организира действия в границите на следствие на шпионска активност в интерес на Русия, ориентирана против страни и институции от Европейски Съюз ", написа представителят на организацията Яцек Добжински в обществените мрежи.

Добжински добави, че организацията е направила обиски в столицата Варшава и южния град Тихи и разпити във връзка със случая.



Той съобщи, че " задачата на шпионската мрежа е била да осъществя външнополитическите цели на Кремъл, в това число намаляване на позициите на Полша на международната сцена, дискредитиране на Украйна, както и на имиджа на органите на Европейски Съюз ".

" Проведените интервенции са резултат от интернационалното съдействие на организацията с редица европейски служби, координирани по-специално с чешките сътрудници ", написа представителят.

Добжински добави, че интервенциите на организацията за сигурност са почнали от следствие, което през януари е довело до покачване на обвинявания против полски жител, обвинен в съветски шпионаж.



" Човекът, внедрен в средите на полския и европейския парламент, изпълняваше задания, поръчани и финансирани от сътрудници от съветското разузнаване ", съобщи той.

Тези задания са включвали по-специално " пропагандна активност, дезинформация, както и политически провокации. Тяхната цел е била да се изградят съветски сфери на въздействие в Европа ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР