Полски вицепремиер изрази недоволството на страната си, след като две

...
Полски вицепремиер изрази недоволството на страната си, след като две
Коментари Харесай

Свалени в Русия паметни плочи ядосаха Полша

Полски вицепремиер изрази недоволството на страната си, откакто две плочи в памет на жертвите на всеобщото ликвидиране в Катин бяха свалени от фасадата на някогашната щабквартира на руската загадка полиция в западен съветски град, съобщи ДПА.

"Изразяваме страдание за този факт и ще предявим съдбоносен митинг ", сподели през днешния ден пред публичното радио "Тройка " Пьотър Глински, който е и министър на културата. Паметните плочи в град Твер, на към 160 км северозападно от Москва, са били свалени през вчерашния ден, оповестиха съветски медии.

Братската могила осъмна с надпис "Катин, 5 III `40 " (галерия)

Катин е едно от местата на всеобщото ликвидиране през 1940 година на към 22 000 полски военнопленници и публични деятели, осъществено от бойци на тайната полиция на Съюз на съветските социалистически републики.

Първоначално обвиняваща за убийството нацистите, Москва едвам през 1990 година призна, че заповедта да бъдат убити поляците е била дадена от тогавашния руски началник Йосиф Сталин.

В своя роман за събитията през 20-и век Москва се връща към сталинистката позиция, съобщи през вчерашния ден също пред "Тройка " Ярослав Шарек, началник на полския Институт за национална памет. "Можеш да свалиш една паметна плоча, само че това не анулира обстоятелствата, които целият свят знае ", добави той.

Днес Европа отбелязва 75-ата годишнина от разгрома на нацистка Германия.

В Полша краят на Втората международна война носи мъка предвид на това, че тя става подчинена на Съветския съюз, отбелязва ДПА.

"Преди 75 години се надявахме да си върнем свободата, само че Червената войска остана на полска земя за близо 50 години. Нека си спомним за всички жертви и забравени герои на тези безчовечни режими ", написа през днешния ден в Туитър полският министър председател Матеуш Моравецки.

Германският президент: Мирът, открит след 1945 година, не би трябвало да изчезва пред очите ни

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР